Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 7 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Szobanövényekkel a téli lehangoltság ellen!

Év: 
2014
Szám: 
Tél
Szerző: 
Koller Andi

Egy hosszú séta az erdőben testi-lelki feltöltődést nyújt, részben a levegő tisztasága, a „zöld” nyugtató hatása miatt. Csakhogy a tél közeledtével egyre kevesebb lehetőségünk van élvezni ezt.

Azt már ősidők óta tudja az ember, hogy mi mindenre lehet használni a növényeket: táplálékként, ruhaszövet és építkezések alapanyagaként. De számos nem “kézzelfogható” előnyük is van: tisztítják a levegőt, növelik a teljesítőképességünket, nyugtató hatással vannak ránk. Nem utolsósorban jobb kedvre derítenek az egyszerűségükkel vagy éppen színpompás virágaikkal, illatukkal.

Életünk jelentős részét otthonunkban vagy a munkahelyünkön töltjük, a zárt terek levegője azonban a körülöttünk lévő mesterséges anyagokból származó veszélyes gázokat is tartalmaz, mivel a festékekből, lakkokból, műanyagokból, tisztítószerekből nem éppen jótékony hatású anyagok szabadulnak ki a környezetünkbe. Közülük a legismertebbek a fomaldehid és a benzol. Azonban kutatások által bizonyított tény, hogy a növények fotoszintézisük
során nemcsak szén-dioxidot, hanem a fent említett káros anyagokat is képesek felvenni a levegőből, ezáltal pedig az egyik leghatékonyabb természetes „légtisztítónak” számítanak.

Két nagyon elterjedt szobanövény különösen kiemelkedő ebben a műveletben: az anyósnyelv a hálószobák királynője, mert éjszaka termeli a legtöbb oxigént, a vitorlavirág pedig az egyik legjobb „légszűrő”, kezdő kertészek is könnyen boldogulnak a tartásával.

Számos gyógynövény és fűszernövény is jól tűri a cserepes létet, így télen sem kell lemondanunk a kerti javakról. Készíthetünk egy nyugtató hatású mentateát, vagy a konyhában tárolt metélôhagyma, csombor teheti kellemesebbé a vacsoránkat.

A téli depresszió elkerülésére vegyük magunkat körül minél több növénnyel, nemcsak az otthonunkban, hanem ha tehetjük, munkahelyünkön is. Ha pedig már túl sok van belőlük, mindig remek ajándék a saját magunk által nevelgetett cserepes csoda.

anyósnyelv vitorlavirág