Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 6 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Nyaralás zölden

Év: 
2017
Szám: 
Nyár
Szerző: 
Merza Péter
Ha nyár, akkor pihenés, ha szabadság, akkor utazás… De vajon egy környezettudatos utazó milyen kérdésekbe ütközhet, ha úgy venné nyakába a világot, hogy közben ne növelje ökológiai lábnyomát?

Tudtad-e, hogy léteznek öko-hotelek? Magyarországon és a nagyvilágban is egyre gyarapodnak az olyan vendéglátóhelyek, amelyek kiemelten figyelnek a környezeti szempontokra, és ez nem csak marketingfogás. A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) által meghirdetett „Zöld Szálloda” pályázat célja, hogy felhívja a figyelmet: a vendéglátás és az ökológiai szemlélet jól megfér egymás mellett. Az 1993 óta futó pályázaton eddig már több mint 100 szálloda mérette meg magát. Az indulók száma arról tesz bizonyságot, hogy bennünk, szállóvendégekben egyre nagyobb igény mutatkozik a „zöld nyaralásra”, és a hotelek igyekeznek tartani ezzel a lépést.

A fenntarthatóság három alappillérét (környezet, társadalom, gazdaság) szem előtt tartva végzik tevékenységüket a zöld szállodák. Környezeti szempont például, hogy az épület takarékos az energiával, vízzel, vannak újrahasznosított termékeik, biológiailag lebomló tisztítószereket használnak. Társadalmi felelősséget is vállalhat egy szálloda, ha például munkaadóként támogatja a helyi lakosságot. Gazdasági szempontból pedig előnyös, ha például az éttermében előnybe helyezi a helyi termékeket.
Találhatunk például olyan szállodát, amely eladományozza a használt, de még jó minőségű eszközöket; olyat, ahol megváltozott munkaképességűeket is foglalkoztatnak; ahol ingyenes úszásoktatásra van lehetőségük a helyi óvodásoknak; ahol a kerti növényzet öntözését külön talajvizes kút biztosítja, és van olyan is, ahol generátoros bicikliket telepítettek a wellness részlegen.

zöld szálloda

Az a hotel, amely sikerrel mérettetik meg a pályázaton, két évre nyeri el a Zöld Szálloda embléma viselésének jogát. A pályázat során nagy súllyal esik latba az önértékelés, amelynek szempontrendszere magában foglalja például a környezetvédelmi előírások betartását (épített környezet, környezetterhelés, területrendezés, levegőtisztaság-védelem, vízvédelem, hulladékgazdálkodás stb.), de fontos szempont a szálloda szénlábnyoma és energiahatékonysága is.

A jelenleg Zöld Szálloda címmel rendelkező helyek listája ezen az oldalon található: http://www.hah.hu/csr/zold-szalloda/zold-szalloda-palyazat-nyertesei

Zöld nyaralásunk megtervezésénél az úticélon kívül még számos más szempontra is figyelhetünk. Például hogy milyen eszközzel utazunk, és milyen programokon veszünk részt nyaralás közben. Ha a távolság és a lehetőségeink engedik, kerüljük a nagy ökológiai lábnyomot hagyó utazási eszközöket, mint a repülőt és az autót. Válasszuk a tömegközlekedést, keressünk aktív pihenési formákat: túrázás, kerékpározás, evezés.

Csomagoljunk átgondoltan, csak azt vigyük magunkkal, amire valóban szükségünk van, így helyet és energiát spórolhatunk. Kerüljük a felesleges csomagolóanyagok használatát, palackozott víz helyett legyen nálunk újratölthető kulacs. A törékenyebb ételek szállítására használjunk tartósabb dobozokat. Törekedjünk az újrahasználatra.

Takarékoskodjunk az erőforrásokkal, fogyasszunk helyi termékeket. Építsünk kapcsolatokat helyben, használjuk ki, hogy távol vagyunk az otthoniaktól. Nyaralás közben se pazaroljunk, ne vásároljunk felesleges szuveníreket, hanem gyűjtsünk fényképeket és kellemes emlékeket.

nyaralás zölden

CsatolmányMéret
Kép ikon pexels-photo-346768.jpeg123.83 KB