Miből készült a fülbevalód? Erjedt tejből? És a táskád? Csak nem mangóból?
Az emberiségnek ma számos kihívással kell szembenéznie, többek között az élelmiszer-pazarlással és az egyes iparágakhoz, például a ruhaiparhoz köthető környezeti és társadalmi problémákkal.
A Food and Agriculture Organization of the United Nations (röviden FAO) kimutatása szerint a fogyasztásra alkalmas élelmiszerek 1/3-a megy kárba globálisan, ami számszerűsítve 1,3 milliárd tonna élelmiszert jelent. Magyarországon ez az érték a hivatalos becslések szerint 1,8 millió tonnát tesz ki.
A ruhaiparhoz számos környezeti probléma köthető, például a vízszennyezés vagy a különféle káros vegyi anyagok használata, nem említve a ruházati termékek megjelenését a szemétlerakókban. A Danish Fashion Institute kimutatása alapján elmondható, hogy a ruhaipar a második legkörnyezetszennyezőbb iparág a világon.
A rotterdami Willem de Kooning Akadémia hallgatói megelégelték a rotterdami piacon kidobott gyümölcsök és zöldségek nagy mennyiségét, ezért úgy döntöttek,hogy megoldást találnak erre a problémára. A piacokon begyûjtött és kidobásra ítélt gyümölcsökből egy speciális eljárásnak köszönhetően ún. gyümölcsbőrt állítanak elő, amelyet táskák készítéséhez használnak fel, így elősegítve az élelmiszer-hulladék csökkenését,
és növelve annak hasznos felhasználását. Nem egyedül őket inspirálták a korábban említett problémák. Egy német start up vállalkozás, a QMilk erjedt tejből állít elő több területen felhasználható anyagot. A divatiparban ruházati termékeket állítanak elő belőle, a lakásdekorációnál például kanapé, az autóiparban autóhuzat, a gyógyászati területen pedig fásli készül belőle.
A Bio-Trimmings nevű márka szintén élelmiszerhulladékból állítja elő kiegészítőit, többek között nyakláncokat, kézi táskákat, fülbevalókat és gyűrűket.
Ha tetszett a cikk és szeretnél előfizetni negyedévente megjelenő ÚjraSzedve magazinunkra, itt teheted meg: www.humusz.hu/ujraszedve/elofizetes Előfizetéseddel a Humusz Szövetséget és az ÚjraSzedve kiadását támogatod! |