Kosár-kör
A kosárkör viszonylag új fogalom a tudatos vásárlók lexikonában. Érdemes vele megismerkedni! Miki életképei egy jól működő termelő-vásárló közösséget mutatnak be.
Hajnalodik. A nap narancsra
festi a horizontot a reggeli
csendben. Szűk résen szűrődik
be csak a világ. A halk
szuszogást telefoncsörgés szakítja
meg.
- Jó reggelt, Mátyás.
- Jó reggelt! Hány doboz lesz ma?
- Nyolc. Plusz a barack.
- Rendben.
Ismét csend. Megint csörög.
- Hahó, Zoli. Mikor jössz?
- Délben indulok. 2 körül már
az autópályán leszek. Hívlak,
mikor indulok hozzátok.
- Jó. Akkor ott.
Közeledik az 5 óra. Pakolok.
Kosár, kulcs, pénz, telefon...
indulás.
Zoli már a kapuban vár. Kezet
rázunk. A nagykapu kitárul, a
zöldségekkel teli ládák egymás
után kerülnek be a kertbe.
- Hoztam nektek kecskesajtot
is. Kóstoló.
- Köszönjük.
- Egy tojás összetört... de jövő
héten kettőt kaptok helyette...
Abból a múlt heti sütiből, ha
lehet, én is kérnék. Az otthoniak
imádták.
- Rendben, felírok hozzád
10 db-ot.
Szállingóznak a többiek is.
Egy-egy tekintet találkozik,
mosoly, puszi, ölelés. A kerthelyiség
benépesül. Előkerül egy
nagy asztal, a lányok serényen
válogatnak. Egy kiló krumpli,
paradicsom, paprika, cukkini,
uborka... ez a heti zöldség kosár.
- Mi ez a zöld fűszer, ti tudjátok?
- Koriander.
- Mmmm... isteni illata van!
Az asztalra kerülnek a sajtok, a tojás és a gyümölcsök is, óriási, lédús őszibarack és mézédes szőlő.
Körülálljuk az asztalt: kész gasztronómiai kavalkád van előttünk. A friss zöldségek a szivárvány minden színében pompáznak. A társaság belemerül a beszélgetésbe, mindenki meséli, mi történt vele ezen a héten. A „hogyan tovább?” is szóba kerül – lehetne még tejtermék, és a zöldségekre szerződést is kötnénk a gazdával. A társalgást egy-egy lecsípett szőlőszem fűszerezi, no meg a sajtkóstoló. Fokhagymás, snidlinges, köményes és ki tudja még hány féle ízű kecskesajt abból a szemkidüllesztős fajtából. Aki csak belekóstol, nagyra nyitott szemekkel hümmög... Mmmm. Ilyet rendelhetünk még, ugye? Állati jó!
A sajttál mellett sütemények is sorakoznak, a mákos-meggyes pite a kedvencem... persze csak ha marad még. Lassan mindenkinek megtelik a kosara, és a következő heti rendelések is bekerülnek egy füzetbe. A kóstolóból is csak egy-két morzsa marad. Pakolni kezdünk, az üres zöldséges ládák a fáskamrában laknak. A tányérokat valaki összekapkodja és az asztal is a helyére kerül. Teli kosár finomsággal megyünk haza...
Mégis, mi ez az egész? Először is baráti társaság, másrészről „kosár-közösség”. Közvetlenül a termelőktől vásárolunk. Miért? Mert fontos a jó minőség, mert így a termelőnek is megéri, mert finomabb. Mert együtt „vásárolni” jó. Honnan tudjuk, hogy ez bio? Nincs szükség tanúsítványra, a bizalmunk a gazdában van, nem a minősítő szervezetben. Miért éri meg a gazdának? Mert nem fizet helypénzt a piacon, nem fizet a tanúsításért. Mert elköteleződünk amellett, hogy megvesszük tőle, amit megtermel. Mégis, mi ez az egész? Híd város és vidék között.