Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 3 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Készíts “állati” fekhelyet kutyusodnak!

Év: 
2017
Szám: 
Tavasz
Szerző: 
Pataki Viki
A kutyusok hozzánk hasonlóan szeretik a kényelmet: ha tehetnék, az egész napot gondosan megvetett ágyunkban vagy egy pihe-puha fotelben töltenék.

Noha szívesen okoznánk örömet szőrmók családtagjainknak, a legtöbben ódzkodunk attól, hogy felengedjük őket a szép tiszta bútorainkra. A környezettudatos gazdik megoldása erre a helyzetre: az újrahasznált alapanyagokból készített kutyaágy, amit akár saját magunk is elkészíthetünk.

A kutyaágy kialakításakor több szempontot vegyünk figyelembe! A fekhely a kutya méreténél nagyjából 10 centiméterrel legyen nagyobb, hogy kedvencünk kényelmesen elférjen rajta! Fontos, hogy figyelembe vegyük kutyusunk testalkatát, bundatípusát és habitusát, illetve a leendő ágy tervezett helyét is. Igyekezzünk minél könnyebben tisztítható, strapabíró megoldásokat és alapanyagokat választani, hiszen a kutyák nem igazán bánnak kesztyűs kézzel fekhelyükkel!

Kis- és közepes termetű kutyáknak a fészekszerű kialakítás az ideális. A magasabb perem miatt ez komfortosabb, kevésbé huzatos, nagyobb biztonságérzetet nyújt számukra.

Ilyen ágyat készíthetünk például régi pulóverből, egy régi párnából és puha töltőanyagból a következőképpen:

A pulóver nyakát bevarrjuk, és a pulóver ujjainak folytatásaként elvarrunk egy sávot a pulóver törzsrészének tetején,  majd a pulóver ujjait hozzávarrjuk a törzséhez – ez lesz a perem. A peremet kitömjük tömőanyaggal, majd a párnát beletesszük a pulóver törzsrészébe. A pulóver derekát és a két ujjvéget varrással lezárjuk. Ha nem szeretnénk, hogy látszódjon az ujjak találkozása, akkor húzhatunk rá a találkozásnál egy zoknit, amelynek a zárt végét levágtuk. Ezt szintén varrással rögzítjük.

Nagyobb termetű kutyáknak készíthetünk használt, kiságyba való matracból fekhelyet, amelyre régi ágyneműből vagy akár sötétítőfüggönyből is varrhatunk huzatot. Törekedjünk arra, hogy minél jobban alátámassza a kutyát, minél vastagabb legyen a matrac! Ha szeretnénk vízhatlanná, és így könnyen tisztíthatóvá tenni a matracot, akkor védőhuzatot készíthetünk rá zuhanyfüggönyből.

Ha a kutyánk rövid szőrű, fázós típus, akkor a barlangszerű vagy sátras kialakítás a megfelelő, így meleg is van a fekhelyén, és huzat sem éri. Izgulós kutyáknak is jó megoldás.

Hosszú, tömött szőrű kutyáknak a legjobb megoldás az emelt ágy, amely alulról szellőzik, hiszen ezek a kutyák könnyen kimelegszenek. Fából vagy PVC csövekből készített keretre erősítsünk strapabíró anyagot vagy anyagcsíkokat, majd szőjük össze őket. Ezek az ágyak kültérre is alkalmasak.

Remélem, hogy mindenki talált kedvére valót a felsorolt lehetőségek között, és minél több bundásnak lesz kényelmes pihenőhelye!

újrahasznosított kutyaágy

 


Ha tetszett a cikk és szeretnél előfizetni negyedévente megjelenő ÚjraSzedve magazinunkra, itt teheted meg: www.humusz.hu/ujraszedve/elofizetes
Előfizetéseddel a Humusz Szövetséget és az ÚjraSzedve kiadását támogatod!