Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 3 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Kempingezni készülsz?

Sátrak karbantartása és felújítása házilag.
Év: 
2016
Szám: 
Nyár

A túrázás, toborozás és nem utolsó sorban a fesztiválszezon közeledtével felmerül a kérdés: milyen állapotban lehet a sátram?

A gondos tulajdonos természetesen mindig tisztán és szárazon csomagolja el a sátrát. Persze néha szélsőséges körülmények miatt ez nem lehetséges, de akkor hazaérve sürgősen el kell végezni ezeket a teendőket.
Ha emellett még arra is odafigyelünk, hogy ne mindig ugyanazon az élen hajtogassuk össze a ponyvát – egy idő után ugyanis ott az anyag meggyengül –, akkor hosszú évekre elmondhatjuk magunkról, hogy van sátrunk.
Bármikor megeshet mégis, hogy a sátrunk megsérül: kiszakad, vagy eltörik a merevítő rúd. A kicsit profibb – következésképpen drágább – sátrakhoz javító szett is tartozik, illetve külön szettként beszerezhető a túraboltokban.
Ez általában egy csövecskét és a kisebb szakadásokhoz való foltozót tartalmaz. A cső az üvegszálas vagy alumínium merevítők megerősítésére szolgál, rá kell húzni az elgyengült részre. Érdemes kicsit megütni a végeit, hogy ne csúszkáljon el a kritikus részről. De van elegánsabb megoldás is. Szintén javítókészletként lehet hozzájutni a merevítők egyes rúdjaihoz. Ekkor az utolsó tagnál, ahova a belső gumi rögzítve van, ki kell oldanunk a csomót, lefűzni az elemeket, és kicserélni a sérült darabokat.
A foltozóhoz egy ponyvadarab és ragasztó, esetleg tű-cérna tartozik. A szakadás értelemszerűen nem lehet túl nagy. A javítófolt legyen 2-3 cm-rel legyen nagyobb a sérülésnél, hogy a ragasztót alaposan fel lehessen kenni. A foltot a ponyva külső részére kell ragasztani, úgy, hogy teljes felületén ragasztós legyen! Ezzel elkerülhetjük a további beázásokat. Nagyobb szakadásoknál a drágább sátrakat érdemes szakemberhez vinni, aki megfelelő felszereléssel és szakértelemmel tud segíteni a ponyván.
Végszükség esetére érdemes a túrafelszerelésünkbe ragasztó- vagy szigetelőszalagot is betenni. Ezzel szinte bármekkora sérülést tudunk ideiglenesen orvosolni. Fontos, hogy a hosszanti szakadásoknál elôször átlósan vagy merőlegesen erősítsük meg a ponyva két felét többször is, majd egy hosszanti csíkkal ragasszuk át újra az egészet.
A ragasztószalag emellett a sátorrudak megerôsítésére is kifejezetten alkalmas.


 

Ha tetszett a cikk és szeretnél előfizetni negyedévente megjelenő ÚjraSzedve magazinunkra, itt teheted meg: www.humusz.hu/ujraszedve/elofizetes

Előfizetéseddel a Humusz Szövetséget és az ÚjraSzedve kiadását támogatod!