Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 6 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A játék tartalmú hulladékokról

Év: 
2015
Szám: 
Ősz
Szerző: 
Kovács Magor

A gyerekeknek a fogyasztói társadalom íratlan szabályai alapján csillogó-villogó késztermékekben kellene megtalálniuk a játék örömét, pedig a különböző hulladékból készült játékok is alkalmasak erre.

Sőt, a hulladék változatossága miatt ezeknek a játékoknak csak a képzeletünk szab határt. Némely köztéri, óvodai, iskolai játszótér újrahasznosított anyagokból készült elemekből is áll, ez azonban csak töredéke a hulladékcsökkentő játéképítési lehetőségeknek. Az otthoni játékok elkészítéséhez senki nem fog újrahasznosító üzemet telepíteni a kertjébe, de könnyen készíthet kreatív játékokat a meglévő hulladékokból. A lehetőségeink bőségesek, mert miután egy tárgynak megszűnik az eredeti rendeltetése, könnyen lehet egyéb tulajdonságai alapján új funkciót adni neki, illetve egy feleslegessé vált tárgy eredeti funkcióját át lehet ültetni egy más felhasználási területre. Már-már megszokott módon ajánlható a kerttel rendelkezők figyelmébe a sokrétű alkalmazási területtel rendelkező raklap. Készülhet belőle egyedi alakú faházikó, homokozó, óriás állóhinta, de mászófal is, amit akár lakáson belül is megépíthetünk. Raklappal dolgozni jó, mert könnyen és gyorsan lehet belőle vázszerkezeteket létrehozni, és a dekorálása is egyszerű (pl. könnyen festhető).

Egyszerűen készíthetünk gumiabroncsokból kerti hintát, libikókát, mászókát, alagutat, lépegetőhidat. PET palackokból lengőtekét vagy bowlingot, textilipari hulladékból hálós ügyességi mászókát, konzervdobozokból célbadobós játékot.

Gumiabroncs hinta


Természetesen ez csak néhány példa arra, hogyan használhatjuk újra az egyébként szemétté váló tárgyainkat. Az interneten rengeteg kidolgozott és már megvalósított, újrahasznált játékötletet találhatunk, bizonyos helyeken lépésről-lépésre végig is vezetnek az elkészítés folyamatán. Érdemes az új anyagokból gyártott játékok helyett inkább testreszabott, kreatív, újrahasznált játékokat készíteni, mert amellett, hogy csökkentjük velük a hulladékáram nagyságát, kevés pénzért és kis ötletességgel gyönyörű, egyedi játékokkal gazdagíthatjuk a gyerekek életét.

Játékház hulladék alapanyagból

 


 

Ha tetszett a cikk és szeretnél előfizetni negyedévente megjelenő ÚjraSzedve magazinunkra, itt teheted meg: www.humusz.hu/ujraszedve/elofizetes

Előfizetéseddel a Humusz Szövetséget és az ÚjraSzedve kiadását támogatod!