Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 6 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Hogyan lehet zöld a Mikulás?

Év: 
2017
Szám: 
Tél
Szerző: 
Merza Péter
A környezettudatosság ma már egy olyan érték, amit nekünk kell a felnövekvő generációk tarisznyájába tennünk. Ennek része az is, hogy nem a csillogó csokispapírt vagy a drága ajándékokat ünnepeljük.

December elején már a Mikulás-várás is ünnepi hangulatba varázsol minden gyermeket. Izgatottan készülődnek, tisztulnak a kiscipők, fel-felcsendül egy ének vagy vers. Mi felnőttek hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy az eredeti Mikulás a jótettek, az adományozás, az önzetlen szeretet megtestesítője volt.

Zöld Mikulás programunk kidolgozásakor is a sokat hangoztatott jelmondatunk, a „Teljes élet – nulla hulladék” lebegett a szemünk előtt. Éppen ezért például az általunk javasolt mikuláscsomag sem tartalmaz felesleges csomagolóanyagokat. Az édesség is lehet egészséges, a játékok természetes alapanyagúak és fejlesztő jellegűek. Rágcsálnivalóként déligyümölcs, csoki és szaloncukor helyett aszalt gyümölcsöt és diót, mogyorót ajándékoz a Zöld Mikulás. A zsákocska pedig készülhet karácsonyi mintás zsebkendőből vagy akár használt vászonanyagból, esetleg régi ruhából. Közösen is elkészíthetjük az ajándékokat. Téli díszeket készíthetünk hulladék anyagokból, például régi magazinokból, újságpapírból.  A papír sokoldalúsága lehetővé teszi, hogy kicsik és nagyok egyaránt kiteljesedhessenek tehetségük szerint. Mi például egész évben gyűjtjük a vécépapír-gurigákat, mert ilyenkor alapanyagként új életre kelnek.

redizájn Mikulás csomag

A mikulásváró program átgondolásakor szempont lehet, hogy olyan verseket, dalokat, meséket válasszunk, ami nem csak az ajándékok várásáról szól, hanem kifejezi a téli természet szépségét, a környezet megóvását hangsúlyozza, és pozitív érzelmeket fejez ki. Erre jó példa Orgoványi Anikó: Mese a Zöldmikulásról c. története, amit már óvodás kortól ajánlunk.

A Mikulás mint ünnep, maradandó élményt, érzést ültet el a gyermekekben. Szeretnénk tehát ezen az ünnepen is a fogyasztói társadalom által generált mesterséges szokásokat ellensúlyozni.

 

Humusz Pártoló Tagság