Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 13 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A gyenge kapcsolatoktól az ökofrankó büféig

Vissza- és előretekintés a Nulla Hulladék Hálózat tevékenységében
Év: 
2011
Szám: 
Tavasz
Szerző: 
Portik-Bakai Zsuzsa

„A társadalom gyenge kapcsolatai csak akkor épülhetnek ki, ha bizalommal vagyunk egymás iránt. Innováció, új ötletek csak gyenge kapcsolatok mentén születhetnek.” – mondta Dr. Csermely Péter a Mindentudás Egyetemén. Ilyen jellegű gyenge kapcsolatokon alapszik a Nulla Hulladék Hálózat is, amely informális módon köti össze az ország 40 civil szervezetét, s amelynek tevékenységeiről többször hírt adtunk ezeken a hasábokon is.

A hálózat két éve indult útjára, s ezen az úton mindig is fonos állomást jelentettek a személyes találkozások. Idén tavasszal Nyíregyházán, Szekszárdon, és Budapesten rendeztünk térségi nulla hulladékos találkozókat, ahol a kapcsolatépítés mellett a szakmai fejlesztés is jelentős hangsúlyt kapott. Úgy is fogalmazhatnék, hogy ha egyetértünk a nulla hulladékos alapelvekben, sőt szimpatikusak vagyunk egymásnak és szeretnénk közösen dolgozni, jól jön némi tudományos és gyakorlati muníció a szemlélet terjesztéséhez. Ezért egy-egy, a témában jártas szakembert kértünk fel, ossza meg t udását és tapasztalatait. Például Dr. Munkácsy Béla (az ELTE adjunktusa, a Humusz tanácsadó testületi tagja) elmondta, hogy magyar lakosként évente átlagosan 430 kg szemetet dobunk a kukába, amihez ennek hetvenszerese, fejenként 30.000 tonna gyártási hulladék kapcsolódik. Megismertük a terveket, hogy miként tudja Tordas település a lerakóra kerülő lakossági hulladék mennyiségét egyharmadával csökkenteni (öt év leforgása alatt).

Ökofrankó büféA találkozók három különböző helyszíne három különböző házigazda szervezetet is elentett. Hisz a hálózati működés csak úgy képzelhető el, ha öbb csomópont létezik, ahol a f öldrajzilag közelebb eső szervezetek egymásra találhatnak. Ezt a csomóponti szerepet most a szekszárdi Zöldtárs Alapítvány és a nyíregyházi E-Misszió Egyesület vállalta fel.

A házigazdák természetesen arra is nagyon figyeltek, hogy az esemény hiteles, „ökofrankó” körülmények között folyjon, ennek szemléletes része a harapni- és kortyolnivalók választéka volt. Fel is hívtuk a résztvevők figyelmét, hogy helyi termelő almáját és méltányos kereskedelemből származó ká-vét fogyasztanak, a szörpös üveg pedig visszaváltható.

Terveink között szerepel még egy komposztálási jeles nap alapítása; a tavalyihoz hasonlóan Nulla Hulladék Hét szervezése; országos „szemétposta kampány” indítása; és a hálózati tagok működésének további támogatása a nonprofitság szépségeivel (pl. 1%-os kampányeszközök, pályázatfigyelés).

További információ a hálózatról és csatlakozási űrlap a honlapunkon található: nullahulladek.hu/halozat