Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 7 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Fenntartható vásárlás – csomagolás nélkül

Év: 
2014
Szám: 
Tél
Szerző: 
Tisza Kata

Manapság a szupermarketekben már akad egy-egy polc környezetbarát termékekkel, de amit múlt hónapban Berlinben láttunk, hatalmas előrelépés ehhez képest.

2014 szeptemberében nyílt meg a berlini Original Unverpackt bolt, ahonnan a vásárlók felesleges csomagolóanyagok nélkül vihetik haza a ráadásul zömében bio-, környezetbarát és helyi termékeket; majdnem mindent, amire egy átlagos háztartásban szükség van.

A projekt megálmodója két hölgy, Milena Glimbovski és Sara Wolf. Milena média dizájner, aki kommunikációt tanult Berlinben és előzőleg a vegán kiskereskedelmi láncnak, a Veganznak dolgozott, Sara pedig az ENSZ-nél és a Fairtrade-nél szerzett nélkülözhetetlen tapasztalatokat. A lányok azért fogtak a vállalkozásba, hogy igazi környezettudatos vásárlási lehetőséget kínáljanak a fenntartható életmód iránt elkötelezetteknek, és ez sikerült is.

A boltban a termékeket nagy kiszerelésben tárolják, ebbôl lehet kimérve vásárolni, az otthonról hozott (kimosott joghurtos pohár, befőttesüveg, saját doboz, zsák stb.) vagy a helyben kapható, újrafeldolgozott anyagokból készült csomagolásban. A tárolóedényeket előzőleg lemérik, és mindenkit biztatnak, hogy csak annyit vásároljon, amennyire ténylegesen szüksége van. A termékek skálája szándékosan nem túl bőséges, de azért nem lehet panaszkodni a választékra; a cél, hogy az olcsó tömegáruk helyett jó minőségű, egészséges alternatívákat kínáljanak az élelmiszerektől a tisztítószereken keresztül egészen a kozmetikumokig. A bolt forgalma az átlagosnál jelentősen kevesebb csomagolási és élelmiszer-hulladékot generál, ráadásul az árak a szokványosnál alacsonyabbak, mivel a csomagolás költségeit nem kell megfizetni.

Az üzlet megnyílása jókora fogyasztói és turista-forgalmat is generált. Az alapítók szándéka, hogy franchise jellegű üzletláncot hozzanak létre, egyelőre csak Németországban, de ki tudja, talán egyszer majd világviszonylatban is. Reméljük, hogy előbb-utóbb Magyarországon is belebotlunk hasonló kezdeményezésekbe.