Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Indulnak a felszámolások

Év: 
2008
Szám: 
Tavasz
Szerző: 
Perneczky László

250 pályázat érkezett be az illegális lerakók felszámolására, a keretösszeg 245,8 millió forint, azaz várhatóan több ezer felszámolási program valósulhat meg. A részletekrõl elõreláthatólag májusban nyújthatunk tájékoztatást, miután a környezetvédelmi miniszter aláírja a bizottság javaslatát.

Csupán takarításra akár normatív alapon is el lehetne költeni a pénzt, a szemétszedés a Nyírségtõl Baranyáig hasonló eszközöket igényel. A nyerésre azok az ötletes programok esélyesebbek, amelyek több garanciát nyújtanak arra, hogy az takarítás után nem, vagy legalábbis lassabban termelõdnek újra a szemétkupacok.
A HuMuSz tanácsadó telefonszámára mintegy 40 hívás érkezett, ez alapján tudható, hogy több szervezet erdei tornapályát és sétautat létesít a lerakók helyén. Több önkormányzat kísérletezik a futamidõ alatt „felhasználóbarát” formájú és elhelyezésû konténerek kirakásával és rendszeres ürítésével. Külön szemléletformálási és kommunikációs keret nem lesz, a szórólapozásról pedig személyesen több érdeklõdõt lebeszéltem, mivel nem cél, hogy a lerakók felszámolására szánt pénzbõl olvasatlan hulladékot gyártsunk. Viszont az amúgy is megjelenõ helyi újságokban és médiában több tájékoztató is megjelenik majd.
Szintén lebeszéltük a pályázókat a tiltó táblákról: a Szemétlerakás hatóságilag tilos! táblák elrettentõ hatása csekély, hatékonyabbnak véljük a tiszta környezet megõrzésére felhívó „szívhez szóló táblákat”. Még jobb, ha rögtön megjelenik a legális lerakóhelyek címe, az odajutást segítõ térkép, a nyitva tartás és a legális hulladékelhelyezés várható költsége is. Mellesleg beszállított lakossági hulladékot a legtöbb szeméttelep bizonyos mennyiségig ingyenesen befogad.
A www.tisztamagyaroszagert.hu honlapon áprilistól újra gyûlnek a cikkek és beszámolók, és újra indul az on-line lerakó bejelentõ adatbázis.