Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Újrajátékok

Guixot Csodaországában
Év: 
2008
Szám: 
Ősz
Szerző: 
fordította: Pápa Ági

guixot2_120

Egyszer volt, hol nem volt, még az Óperenciás tengeren is túl, ott, ahol a kurta farkú malac túr, valahol a messzi Katalóniában, élt egy Joan Rovira nevû kisfiú. Ügyetlen gyerek volt, olyannyira, hogy késõbbi munkahelyén, a szalámigyárban sem figyelt fel rá senki. Azt sem vették észre – utólag már biztosan bánják - , hogy Joan lelkében nagy dolgok vannak születõben.

Mára a kisfiúból nem egyszerûen egy kedves, szakállas bácsi lett, hanem nagyhírû mûvész is, aki Guixot de 8 [ejtsd: gisó] nevû társulatával járja a világot, ideje nagy részét pedig utcai játékok tervezésével tölti. De nem akármilyen játékszerekrõl van ám szó! Minden darab ócskaságból készül - csövekbõl, keretekbõl, golyóbisokból, biciklivázból vagy éppen ajtókilincsbõl. A katalán társaság egyre növekvõ gyûjteményével 1991 óta több mint 600 város tereit változtatta egy idõre óriási játszóházzá szerte a világban. Jó páran itthon is kipróbálhattuk játékszobrait, hiszen több ízben jártak már Magyarországon. Tavaly és tavalyelõtt a gyõri Mediawave guixot1_400Fesztiválon, illetve tavaly még  a Millenárison és a Mûvészetek Völgyében is találkozhattunk velük. Vasdarabokkal teli teherautójuk mókás, kreatív, fejtörõs játékokat rejt. Ha elég ügyesek vagyunk, a súlyokat helyesen elhelyezve Van Gogh arcát rakhatjuk ki közönséges limlomból. Amikor az utolsó darab is a helyére került, hipp-hopp, egyszer csak leesik egy bal fül, és az arc újra romokban. Nem könnyû eldöntenünk, melyik lehet a közönségdíjas játék, de talán a több méter magas Orrturka Fiú viszi a prímet: ha végtagjaival megfelelõen flipperezünk, a fiúnak sikerül jól beletúrnia az orrába. A gyõzelmi pillanatnak nemcsak a gyerekek, hanem a szüleik is örülnek.
Használati utasítás nincs a játékokhoz. Guixot mester szándékosan nem ad útmutatót, mert saját elmondása szerint - tavaly Pulán volt szerencsém beszélgetni vele - az emberek kreativitását szeretné megmozgatni. Azt persze szívesen veszi, ha odamegyünk hozzá, és érdemes is,  mert a játékoknak története van, és mindegyikhez tartozik egy-egy mese...
A Guixot társulat követésre méltó módon hisz abban, hogy az anyagoknak hosszabb életük van, mint a belõlük készített tárgyaknak. Céljuk, hogy a játék visszatérjen a szabadidõs tevékenységek közé, és az egész családnak szórakozást nyújtson.