Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Nagy Terv

Olyan a világ, amilyenné Te teszed!
Év: 
2008
Szám: 
Ősz
Szerző: 
Takáts Mónika

Saját jövőnket csak mi és csakis mi tudjuk felelősségteljesen a kezünkben tartani. Te is így érzed? Lelkes segítőket várunk egy nagyon jó csapatba az ország egész területéről!

A gyerekek születésüktől fogva tudják, hogy az élet szent. Állat, növény és ember egyenrangú benne. A példaképüknek tartott felnőttek viselkedését látva azonban szertefoszlik bennük a csoda. Joggal kérdezik: ha a  tanáraim, a szüleim és bármely felnőtt tönkreteheti, teleszemetelheti, elcsúfíthatja az életet, akkor ÉN IS MEGTEHETEM? EZ A KÖVETENDŐ PÉLDA? Egy ilyen felismerés után az összedőlő világ romjai alól a fiatalok kijutnak ugyan, de nagyon kevesen merik kimondani egy felnőttel szemben, hogy nekik van igazuk! Meg kell mutatni a gyerekeknek, hogy bármit teszünk, az hatással van a teljes létezésre.  IGENIS HATALMAS ERŐNEK VAGYUNK A BIRTOKÁBAN! Csak használnunk kell!
Alig három éve még csak egy diáklány voltam, aki arról álmodozott, hogyan tehetné szebbé ezt a világot. Aztán néhányan létrehoztuk Ifjúsági Természet- és Környezetvédelmi Programunkat, ma pedig már  kijelenthetem, hogy Nagy Tervünk sikeres. Megfordultunk a Szigeten, a Művészetek Völgyében, a Mezőtour-on, az EFOTT-on. 26 újságcikk,  8 rádió riport, 2 TV adás adott hírt munkánkról. Saját rádióműsorunk, saját oktatási programunk van. Volt kiállításunk a Természettudományi Múzeumban Persányi Miklós megnyitójával. Nyári táborok, iskolák és óvodák az ország minden pontjáról, előadás az Akadémia dísztermében, tudományos konferenciák, 3 kiállítás, 5 saját pályázat, a Magyar Innovációs Szövetség különdíja, környezettudatos játékok, és még sorolhatnám… Azért jutottunk el idáig, mert felfedeztük azt az energiát, ami sok tenni vágyó, elkötelezett fiatal szívében van.
A Nagy Tervet lehet programnak nevezni, mely a fiataloknak mutatja meg a mindennapos környezetvédelem fontosságát, segít nekik, hogy kezdeti lelkesedésüket ne veszítsék el.
A Nagy Tervet lehet eszmének nevezni, mely a világ szeretetével tartja össze a fiatalokat.
A Nagy Tervet lehet mozgalomnak nevezni, mely tenni vágyó, a jövőjüket kezükben tartó és segítőkész fiatalokból áll. A Nagy Tervet még ezernyiképpen lehet nevezni, lehet terv, lehet cél, lehet egy világnézet… A lényeg az, hogy meg akarjuk őrizni a világunkat olyan fantasztikusan gyönyörűnek, amilyen most.
Takáts Mónika,
programvezető