Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Jön, jön, jön!!! Pályázat a szeméthalmok ellen

Év: 
2007
Szám: 
Tél
Szerző: 
Perneczky László

245,8 millió forintos keretösszeggel, várhatóan márciustól lehet majd pályázni az illegális hulladéklerakók felszámolásának feladataira. A felkészülést azonban érdemes már most megkezdeni!


A hivatalos végeredmény szerint 34 338 adózó ajánlotta fel adójának 1 %-át a 1517-es technikai számú kiemelt költségvetési elõirányzatra, vagyis az illegális hulladéklerakók felszámolásának feladataira. Ebbõl jött össze a 245, 8 millió forintos alap. Ezzel a három nagy egyház, a parlagfû és az erdõk után a hatodik legtámogatottabb cél lett az illegális hulladéklerakás ügye. Ennek ellenére idén az illegális hulladéklerakók felszámolására nem lehet 1 %-ot felajánlani. Viszont ha a most induló pályázati programok jól sikerülnek, akkor talán vissza tudjuk lobbizni, jövõre a 1517 ismét kiemelt költségvetési elõirányzat lehet – úgyhogy csak ügyesen!!!
A pályázatot a KvVM bonyolítja le, a HuMuSz pedig kezdeményezõ szerepére való tekintettel lehetõséget kapott – és reméljük ezután is lehetõséget kap – a döntés-elõkészítésben való részvételre. A pályázati kiírás még véglegesítés elõtt áll, de az alábbi információk már biztosnak tekinthetõk.
Ki pályázhat? A pályázaton települési önkormányzatok és civil társadalmi szervezetek vehetnek részt, de kifejezett elõnyt élveznek a közös, együttmûködésben megvalósítandó programok. Érdemes tehát már most „nyitni” a lehetséges partnerek felé!
Mire? A támogatás célja a közterületeken található illegálisan lerakott, elhagyott hulladék felszámolása, felszedése, esetleg válogatása és engedéllyel rendelkezõ lerakóhelyen történõ ártalmatlanítása. Elõnyt élvez minden olyan pályázat, amely nem csak takarítási akció, hanem komplex kezdeményezés, gondoskodik a megtisztítandó terület további sorsáról. Jó, ha a pályázatban szerepel a megelõzés, feltérképezés, felszámolás, ellenõrzés, a területek utógondozása és funkcióváltása, a megtisztított terület újraszennyezõdésének megakadályozása és a hulladékelhagyó magatartás megváltoztatására irányuló szemléletváltoztató – oktató tevékenység is.
Mikor? Az elõzetes meghirdetés jelen cikkel meg is kezdõdött, a részletes kiírás várhatóan márciusban jelenik majd meg. A benyújtási határidõ viszonylag rövid lesz, legfeljebb egy hónap! Igyekszünk a döntéshozatal átfutási idejét is lerövidíteni, hogy már az idén tavaszra tervezett illegális hulladéklerakó felszámolások is kapjanak támogatást. A projektek hivatalosan már a pályázat benyújtásakor elindulhatnak.
Támogatási keret? Az igényelhetõ támogatás maximális értéke a pályázati költségvetés 80 %-ának megfelelõ összeg, de legfeljebb 5 millió forint, amely 50-50 %-os részletekben kerül folyósításra. Az önrész lehet természetbeni is, például a felszámolások esetén az elvégzett önkéntes munka értéke. Ez esetben az „utcaseprõ-órabér” az irányadó. A költségvetésbe a szükséges kéziszerszámok, eszközök beszerzése, és kapcsolódó szervezési és személyi költségek is beépíthetõk, de csak mértékkel – azaz teherautó vásárlásra vagy 24 órás õrszolgálatra sajnos nem futja!
Az elsõ teendõk:
1. A megtisztítandó terület kiválasztása (a helyszín pontos meghatározása, helyrajzi szám vagy GPS koordináták, az elhagyott hulladék mennyiségének és jellegének meghatározása.
2. Fotódokumentáció! A beszámolókban ugyanis „ilyen volt – ilyen lett” képeket is várunk majd! Ebbõl kiállítást is tervezünk!
3. Együttmûködés kezdeményezése! Nem csak a takarítás számít, hanem legalább ennyire a közösség részvétele és gondoskodása a területrõl!
4. Elõzetes árajánlatok és nyilatkozatok beszerzése a felszámolási tevékenységekhez, különös tekintettel a szállításra és a legális lerakón történõ ártalmatlanításra.
Tanácsadás, további információk: A HuMuSz már elindította a www.tisztamagyarorszagert.hu honlapot és a pályázatokkal kapcsolatos on-line tanácsadó szolgáltatását.

Perneczky László
Tel: 20-39-00-566,
drótposta: [email protected],
honlap: www.humusz.hu