Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Szalmacsillag

Év: 
2006
Szám: 
Tél
Szerző: 
Kovács Kata

A városi embereknek mamár talán el kell mondani, hogy a szalma a gabona szára, amely a learatott gabona cséplése után keletkezik. Soha nem tekintették hulladéknak, mindíg jó hasznát vették. Szalmakötéllel szorították le a tető zsúpjait, a nádkunyhókat ezzel erősítették meg a szél ellen, s az istállóban a lovakat elválasztó strajfokat is szalmából csavarták. Erdélyben sok helyütt az út menti kereszteket is ilyen szalmakötéllel díszítették. A szálas rozs területén a házakat zsúppal fedték, míg a fátlan Alföldön búzaszalmával fűtöttek. A szalmakötésnek, -fonásnak népünk két technikáját alkalmazta és űzi napjainkig: a szálakból történő fonást, és az ujjnyi vastag kötegbe, hurkába fogott szalma spirális technikájú fonását.

Szálas szalmából, finomabb búza- és durvább rozsszalmából csinos ünnepi jelvényeket, aratókoszorúkat, s különösen Erdélyben női és férfi szalmakalapokat fontak. A kópickötést leggyakrabban méhkasok, szakajtók, kenyérkosarak, tojás és szemes termény tárolására szolgáló edények készítésére használták.
A szalmagyűjtésről, tisztításról, tárolásról a 2005. évi nyári számban olvashatsz. Használat előtt válogasd ki a megfelelő szalmaszálakat, s meleg vízben áztasd. Ha megroppantva a szálat, már nem törik, hanem puha, akkor használhatod.
További kellékek, nyersanyagok
•    Olló, bicska
•    Rafia
•    Színes fonalak, arany-, ill. ezüstszál, vékony cérna
•    Merkelőtű, varrótű
Szalmacsillag
Négy, ill. hat szalmaszálból hímeljük össze rafiával az alapcsillagot.
Ha bizonyos eltolással egymásra helyezünk két, három alapcsillagot, összehímelhetjük arany-, ill. ezüstszállal. Ha már több csillagot alkottál, növelheted a szalmaszálak számát. Szalmacsillag két darab, 8 ágból álló csillagból, többsorosan ezüstszállal összehímelve.
Ha az összekötéskor hosszabb szálat hagyunk meg, hurkot köthetünk rá, s karácsonyfadísz lehet belőle. A csillag mintáját a szalmaszálak hossza, vastagsága adja. Ha vastagabb szálat hosszában bicskával kettévágunk, az ujjunkkal kivasaljuk, másmilyen formát kapunk. A kisimított szalmaszál végét cakkozhatod. Bonyolultabb csillagot kapunk, ha a szalmaszálakat másik szalmaszálakkal díszítjük.
Üstökös
Szalmacsillagunkból készíthetünk üstököst. Vegyünk 5 hosszabb szál szalmát, középen hajtsuk félbe, deréktájon hímeljük össze a szalmaszálakat, s kössük fel csillagunk hátuljára, majd vágjuk formára a farkát.
Szalmaangyal
Vágjunk 10 szál szalmát. Szorosan kössük össze egy ujjnyira a végétől, csippentsük rövidre a rafiát. [1] Hajtsuk vissza a hosszabb szalmaszálakat, burkoljuk körbe az ujjnyi rövid végeket. Így alakítjuk ki az angyal fejét. A rövid szálak alatt kössük szorosra a testet. Itt a rafiát hagyjuk hosszúra, a szálat használni fogjuk még. A szárnyhoz vegyünk 5 szál szalmát. Rafiából készítsünk hurkot, s helyezzük a szalmaszálak közepére. Egyik ujjunkkal rögzítsük a szalmaszálakat, a másik kezünkkel húzzuk szorosra a hurkot. Vigyázzunk, hogy a szalmaszálak ne kócolódjanak, s addig húzzuk a rafiát, amíg a szárny legyezőszerűen szét nem nyílik. Ekkor kössük meg a rafiát, vágjuk rövidre, s adhatunk formát a szárnynak is. [2] Vegyük ketté a test szalmaszálait, helyezzük közé a szárnyat, s a nyaknál hosszúra hagyott rafiaszállal nyolcas alakban kössük össze a szalmaangyal derekát. Alul a szoknyát egyforma hosszúra vágjuk, s kész az angyalkánk. [3]