Nyitott ajtók, marhaságok
Az egyik magát nagyra becsülő gyorsétterem-lánc nyílt napot rendezett, hogy minden tévhitet eloszlatva megmondja a tutit. Hirdették is orrba, szájba, újságban és tévében.
A hamburger húspogácsa tisztán marha, pontosabban 10 értékesnek mondott marhaalkatrész (lapocka, rostély, szegy, oldalas és nyak) titkos kombinációja. Tízet mutat a rajz, de a felsorolásban csak öt van, lehet hogy a másik ötöt csak jövőre árulják el. Alig várom. Ami biztos – legalábbis a leírás szerint –, hogy a hozzávalókat jól megdarálják, aztán fagyasztják, sütés után pedig sót és borsot adnak hozzá. Semmi mást. Idézek az újságból: „Marha! Miért, mást vártál? A marha, az marha.” Persze a fizetett tévé műsor sem volt különb, ott egy szuper laboratóriumban az okos fehérköpenyes hölgy a vizsgálat után megállapította: legnagyobb részt valószínűleg állati fehérje. Marha nagy tudomány! A csirkét és a krumplit is tudományosan vizsgálták. A csak nekik kifejlesztett krumpli csak a lengyeleknél terem, nekünk is onnan szállítják, de az a kis fuvarozás már mit sem dob az áron. Az hogy a speckó olajukban ártalmas anyag is van, csak a kisfilmből derült ki, de megnyugtatólag hozzátették: néhány év múlva ez sem lesz, és már most is megfelelnek minden jogszabályi kötelezettségnek. Hogy mely E-számoktól fúvódik oly könnyűre az a zsömlére emlékeztető izé, azt nem tudtam meg. Talán majd azt is jövőre...
Addig valahogy csak megleszek hamburger nélkül :-)