Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

E-számháború a Nyugatinál

Év: 
2006
Szám: 
Tél

gado_120A Ne Vásárolj Semmit Napot idén november 24-én, pénteken ünneplik. Mi megelőztük korunkat. A HuMuSz és a Zöld Fiatalok csütörtök délelőtt rendezett utcai demonstrációt a Nyugati téren. Idén arra koncentráltunk, hogy mennyi fölösleges, sőt ártalmas ételt akarnak megetetni velünk.

 

 

 

honlapra_bmbi_400 Edit, a Zöfi aktivistája fáradhatatlan volt. Elektromos szócsöve nem harsányan, de szünet nélkül sorolta, hogy milyen ártalmas hatásuk lehet, a különféle E-számmal jelölt vegyületeknek. Persze nem az a baj, hogy vannak E-számok, hanem hogy mennyi ízfokozót, színezőanyagot, tartósítószert, állagjavítót és EgyEbEt EtEtnEk mEg vElEtEk (mEg pErszE vElEm). Ha hagyjuk! Embereink E-számmal a fejükön, nagyítóval a nyakukban odamentek a boltból kijövő vásárlókhoz, és szemügyre vették, hogy mennyi adalékanyagot fognak ma vacsorára megenni.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

honlapra1_400A tapasztalat az volt, hogy aki hagyta magát megállíttatni (mert sajnos a rengeteg szórólapozó miatt ma már a pesti járókelők lendületesen hajtják el azokat, akik az útjukba állnak), érdeklődéssel fogadta a nagyítós vizsgálatot, a hozzá tartozó magyarázatot, a legveszélyesebb E-számokat felsoroló zsebkiadványt, és a kicsit nagyobbat, Kalas György: Nyisd ki a szemed, csukd be szád című füzetét. Eközben maga Kalas doktor (és Szilágyi László) a tévéseknek nyilatkozott. Többen kérdezték, hogy mit tehetnek, ha egyszer a boltokban ilyen termékeket lehet kapni. Nem lehet náluk mindig nagyító! Javaslatunk: csak az új termékeket kell szemügyre venni, a napi bevásárlást nagyító nélkül is egész jól teljesíteni lehet. Vásároljanak sokkal több zöldséget és gyümölcsöt (lehetőleg hazai termékeket a piacon), és sokkal kevesebb tartósított élelmiszert, gyanúsra színezett, ízfokozott, térfogatnövelt, állagjavított, zselésített vackot!

-Gadó-