Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Gumiégető Polgárban

Év: 
2006
Szám: 
Ősz
Szerző: 
Molnár Attila

A KukaBúvár hasábjain volt már szó a Techcon Kft. gumihulladék-hasznosítási terveiről. Eleinte Tiszavasváriba tervezték a beruházást, akkor még nem energetikai célú hasznosítással, hanem kriogén technológiával, mely a gumit és a fémet adta volna vissza a körforgásba. Ez drágának bizonyult! Utána jött az égetés, mint megoldás. Az égetőmű alapköveit letették, a beruházás révbe ért.

Az idők során folyamatosan csökkent a „feldolgozás” volumene is, mindaddig, míg a hatásvizsgálat köteles szintet alul múlta (Ez azt jelenti, hogy 22.000 t/év a kapacitása, ennyit fognak elégetni). Innen már nehéz volt követni a dolgot. A TIKTVF csak szakhatóságként vett részt a Területi Műszaki Biztonsági Felügyeletnél folytatott engedélyezési eljárásban.
A megnyitón mindenki örült, mindenki büszke volt a beruházásra. A megyei napilap internetes fórumát megnézve a témával kapcsolatban, a polgármester és a országgyűlési képviselő érdemeit méltatták felváltva. Biztos igazuk van…
A tények. A 8 milliárd forint értékű beruházást a debreceni vállalkozók tulajdonában lévő Techcon Kft. végzi: a cég természetes és jogi személyiségű tagjai mintegy 25 százalékkal járulnak hozzá a beruházásához, a fennmaradó részt a Magyar Fejlesztési Bank biztosítja. Az erőmű jövő év június 30-án kezdi meg működését, s a tervek szerint évente 22 ezer tonna különböző fajtájú és minőségű gumiszármazékot hasznosít. A gumihasznosító erőműben évente mintegy 45 GWh villamos energia képződik, amit az EON Tiszántúli Áramtermelő Zrt. tulajdonában lévő polgári állomáson keresztül juttatnak be az országos energiahálózatba. A folyamatos üzemben működő erőmű mintegy 30 dolgozónak biztosít munkahelyet az elkövetkező 20 esztendőben. Ezek derülnek ki a cég által kiadott sajtóközleményből.
Szintén a megyei napilap írt arról is, hogy az Ökogum Kht. véleménye szerint lehet, hogy nem lesz elegendő a gumihulladék mennyisége, mivel a két együttégetést alkalmazó cementgyár és az egyetlen anyagában hasznosító cég szépen felveszi a keletkező mennyiséget.
Annak legalább örülhetünk, hogy a Polgárt elkerülő út mellett látható gumihalomnak biztos jövője van.