Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az Ötlet 2005 program

- az önkéntes szemével -
Év: 
2006
Szám: 
Ősz
Szerző: 
Vas Brigi

A fiatalokat érintő munkanélküliség sajnos egyre nagyobb méreteket ölt. Évről évre egyre többen küzdünk a munkavállalás nehézségeivel. A munkaerő-piaci lehetőségek korlátozottak, megfelelő szakmai gyakorlat nélkül semmi esélyünk elhelyezkedni. Számunkra előnyös tehát, ha első munkahelyi tapasztalatunkat egy olyan környezetben szerezzük meg, ahol a felelősséget nem kell teljes egészében egyedül viselnünk.

Az Ötlet Program tulajdonképpen kísérleti jelleggel indult, amely a hosszú távú önkéntes szolgáltatás kereteit próbálja megteremteni. A Program 2006. május 1-jén indult és 10 hónapon keresztül tart.
Célja, hogy a 18-26 év közötti pályakezdő munkanélküli fiatalok munkaerő-piaci esélyeit javítsa azáltal, hogy munkatapasztalathoz, munkahelyi gyakorlathoz segíti őket pl. egy civil szervezetnél. . Az önkénteseknek így lehetőségük nyílik „védett körülmények” között megtapasztalni, milyen egy munkahelyi közösség tagjaként, de mégis önállóan dolgozni.
A program országos megvalósulásáért 8 regionális koordináló és egy menedzser szervezet felel. A Programról bővebben itt olvashattok:  http://www.otletprogram.hu/alap.php
Tavaly végeztem Gödöllőn agrármérnökként. Sajnos ezzel a diplomával gyakorlat nélkül esélyem sem volt elhelyezkedni, ezért úgy döntöttem, tanulok még egy kicsit. Jelentkeztem a Budapesti Corvinus Egyetem Államigazgatási Karának környezetvédelmi igazgatás szakára. Nem akartam azonban abba a csapdába  esni, hogy van még egy diplomám, de ezzel sincs semmi gyakorlatom - így tehát tapasztalatszerzés céljából jelentkeztem erre a programra.
Igaz, vidéki vagyok, de a program  lehetőséget biztosít arra, hogy lakóhelyünktől távol végezhessünk önkéntes tevékenységet.  Az Ötlet Programot az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány támogatja, így lehetőség nyílik a szállás, az utazási és az étkezési költségek megtérítésére.
A kiválasztási folyamatban a HuMuSz-hoz kerültem, ami jól illeszkedik a tanulmányaimhoz, érdeklődési körömhöz. A szervezet biztosítja számomra a teret a tapasztalatszerzésre és az egyéni fejlődésre, ezentúl képet kaphatok egy környezetvédelemmel foglalkozó civil szervezet tevékenységéről.
Van egy takaros kis ház a budai panelrengetegben, ahol adtak nekem egy esélyt, hogy pályakezdőként, abszolút tapasztalat nélkül bekapcsolódhassak munkájukba. Örülök, hogy sikerült egy lelkes csapatba kerülnöm - szívesen maradok az önkéntesük a program után is. Emellett persze nagyon remélem, hogy az itt töltött hónapok hozzásegítenek majd ahhoz, hogy munkát találjak.
A HuMuSz-nál – többek között – önkéntes szervezéssel is foglalkozom. Ha szívesen jelentkeznél önkéntesnek a HuMuSz-ba, akkor  az [email protected]-n vagy a HuMuSz telefonszámán, valamint személyesen a HuMuSz Házban teheted meg. Ha más szervezetek is érdekelnek, akkor látogass el az Önkéntes Központ Alapítvány önkénteseknek szóló honlapjára (www.onkentes.hu), ahol egy adatbázisban regisztrálhatod magad, illetve böngészhetsz a lehetőségek között.