Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

HP kontra kitartás

Év: 
2005
Szám: 
Tél
Szerző: 
rozoga

Mihez kezdjünk a kiürült festékkazettákkal, tintapatronokkal?
1. Töltsük újra saját célra (kezdőknek csak nagy körültekintéssel ajánlott).
2. Értékesítsük újratöltőknek, sajnos csak az újabb típusokért fizetnek  (www.printsisters.hu vagy www.carbon.hu).
3. Vigyük be a legközelebbi hulladékudvarba (ez tőlünk alig 9 km), mert ezek többsége veszélyes hulladék.
4. Csatlakozzunk a HP visszagyűjtő programjához: www.hp.hu/takeback (itt csak a HP matricával ellátott darabokat fogadják be).


Ez utóbbit próbáltam meg. Hogy miért is éri meg ez a cégnek? Egyrészt amit visszagyűjt, azt már mások nem tudják újratölteni, másrészt image-javító hatású ez a fajta környezettudatosság. A kérdésre, hogy újratöltik-e saját maguk, természetesen nem a válasz. Mindent ledaráltatnak és alapanyagként hasznosítják. A gyűjtőhelyeken a legrégebbi típusokat is befogadják és mindezekért kap az ember darabonként 1-2 pontot. A pontokat pedig gyűjteni kell, mert csudás ajándékokra váltható, pl: autós vállfa, hátizsák, kulcstartó, teniszütő vagy akár nyomtató...
Az első dolog, ami megtetszett, egy hátizsák volt, hát beváltottam addig gyűjtött pontjaimat, és vártam a postást. Megjött, csalódást hozott. Nem az a méret, nem az a szín, nem az a fazon és még csak nem is hátizsák volt, inkább egy női retikülre emlékeztetett. Visszaküldtem. Két hónap és 38 telefonhívás után hátizsákot nem, de a pontjaimat visszakaptam, és elértem, hogy a képet cseréljék le a honlapon, mert ez ugye a vásárló megtévesztése.
Tettem egy újabb próbát, kiválasztottam két sötétkék férfi pólót. Meg is jött, kettő helyett egy, sárga és XXXL méretű (182 centis magasságom ellenére leért a térdemig). Itt már nem kaptam vissza a pontokat, de azóta a ruhaneműk már méret szerint választhatóak.
Rengeteg pontomat aztán fotónyomtatóra váltottam. Megjött. Csinos darab volt, kicsit meg is lepődtem. Bár kábelt nem adtak hozzá és a szoftverrel is volt némi probléma, néhány órás utánajárás és kicsit több mint egy ezres elköltése után használható állapotba tudtam hozni. Nyomtattam, sikerült, csodálatos képeim lettek. Örömömben a maradék pontjaimat beváltottam fotópapírra. Az is megjött. „Ingyenes, kereskedelmi forgalomba nem hozható” feliratok voltak a csomagolásán.
Kitartó vagyok. Tudom, hogy ez a megoldás még mindig sokkal jobb, mintha a kukába vágnám az egészet. Másrészt bízom benne, hogy a HP is felszív némi kultúrát Európa ezen szegletéből. Kesergő reklamálásaimmal aprócska részem nekem is van a szolgáltatás javulásában - és ezáltal a nyomtatók kiürült festékes „dobozainak” visszagyűjtésében, környezetünk megóvásában.