Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

ÚJRAPAPÍR füzetek

helyzetjelentés
Év: 
2005
Szám: 
Tavasz
Szerző: 
beus

Újrapapír... Füzet... Újrapapírból készült füzet... Jól hangzik
Olyan, de olyan jó lenne, ha hozzá lehetne már jutni végre ebben a szép fekvésű, nagy történelmi múlttal rendelkező, közép-kelet-európai országocskában. Papírhulladék van.  Papírgyűjtés van. Papírgyár van. Technolóia van. Mi hibádzik hát? Éppenséggel lehet rajta elmélkedni, gazdasági tényezőket elemezni, megnézni a tőzsdét meg a kőolaj árakat, átrágni az állami ösztönzőket (hát ilyenek éppenséggel nincsenek is), összefonódásokat bogozgatni, de ettől még nem lesz füzet. Újrapapír füzet. Így hát megelégelve a tesze-tosza állapotokat, belevágunk mi magunk.
Szóval pontosan egy évvel ezelőtt – az idő már csak olyan, hogy folyton repked,  repülget – a Szentendrei Papírgyár meghirdetett egy akciót (lásd KukaBúvár 2004. tavasz), miszerint bizonyos tételszám feletti összesített rendelés esetén legyártja az iskolai füzeteket. Újrapapírból. Nos, a dologból leginkább semmi sem lett, talán az árak voltak túl magasak, talán a rendszer nem volt életképes – nem tudni. 
Az ötlethez – hogy az érdeklődőknek lehetőséget teremtsünk újrapapír füzetek beszerzésére – viszont továbbra is ragaszkodtunk, úgyhogy jött a második felvonás. Mérgünkben fogtunk magunkat meg - lesz ami lesz alapon - vésztartalékainkat, aztán egy kacskaringós huszárvágással kerestünk egy grafikust (ezúton is szeretnénk köszönetet mondani Lajtmann Csabának, a győri Reflex munkatársának a szép borítótervért), egy aprócska nyomdát meg újrapapírt és megrendeltük az első humuszos újrapapír füzeteket. Szevasz tavasz. a kész példányokat valószínűleg március végén vehetjük át, így április elejétől már tudunk információval szolgálni azzal kapcsolatban, hogyan és milyen formában fogjuk a legyártott darabokat terjeszteni.
Szeretnénk, ha minél több füzet eljutna az iskolákba, zöld boltokba, környezeti neveléssel foglakozó szervezetekhez, stb. és végre valahára újrapapírra írhatnának a diákok. Akit tehát érdekel a lehetőség, áprilistól zargassa a HuMuSzt tudnivalókért a [email protected] drótposta címen vagy a 06-1/386-2648 telefonszámon.
Ez tehát az egyszeri füzet története.