Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Bolt - másképp

Év: 
2005
Szám: 
Tavasz
Szerző: 
Lugosi Bea

Pesti bérház kapualjában aprócska, kazettás üvegű ajtócska, rajta pici felirattal: „Kerüljön beljebb”. Ki látott már ilyet…

Talán utoljára egy mai nagymama olvashatott ehhez hasonló, szívélyes invitálást bolt bejáratán. Mindenesetre jóleső érzés látni... kicsit más benyomást nyújt, mint a hipermarket önműködő tolóajtója s az azt követő csilingelésből kifejlődő zajos forgatag. Az ajtón túl kisszobányi helyiség, fa bútorok, levendulaillat, egy CD-ről – zene helyett – madárhangok szólnak.
Az immáron negyedik éve működő üzlet (ami pedig nagy szó egy olyan világban, ahol a körúti boltok három havonta jelentenek csődöt) megálmodója és létrehozója egy fiatal házaspár. „Pályafutásuk” a szentendrei skanzenben indult, ahol a faipari iskolát végzett fiú saját készítésű népi fajátékait árusították – gyerekfoglalkozásokkal egybekötve. Innen – a skanzenbéli kézművesek köréből – a sok ismeretség és kölcsönös bizalommal keretezett barátság, mely a mostani bolt alapjául szolgál. Mert a takaros üzletecske egyik különlegessége abból áll, hogy az itt kínált termékek túlnyomó többsége természetes alapanyagokból, családok által előállított, hazai termék. Nem távol-keleti, nem nagyüzemi, nem multinacionális, nem futószalagról legördült, nem műanyag, nem agyoncsomagolt. Jelenleg mintegy 75(!) család termékei várnak új tulajdonosra. Szép gyűjtemény – nagy munka.
Van itt minden, mindenhonnan – s a különféle tárgyak, használati eszközök olyan emberek keze munkáját dicsérik, akik többnyire már nemzedékek óta űzik mesterségüket. Házi készítésű szappan Hódmezővásárhelyről, mézeskalács Budapestről, s száz más termék: madárodú, levendulaolaj, szalmakalap, gyékény lábtörlő, textil játék, spárga, lekváros csupor, kézi szőttes, merített papír, méhviasz, bőrtárca, fonott tányéralátét, kaleidoszkóp... Minden, ami csak kapható, természetes anyagból készült – gyékény, agyag, bőr, gyapjú, len, fa, csont, papír, termések. Mert ahogy azt a tulajdonos tartja, ezeknek az anyagoknak illatuk, melegségük, hangulatuk van, s „ha valaki akár csak egy délutánt ezekkel az anyagokkal dolgozik, onnantól már keresni fogja velük a következő találkozást”.
A visszajáró törzsvásárlók között sok a tanár, kézműves oktató is, hisz ritka az a bolt – főleg Budapesten – ahol kézműves termékekhez alapanyagot talál a vevő. Mert itt ez is van. Gyapjú a nemezeléshez, kukoricacsuhé, peddignád, cirok, gyékény, anyag vagy kétféle, raffia – s mindezekhez egyszerűbb vagy részletesebb szakirodalom, azaz könyvek garmadája. De aki nem akar könyvet vinni, annak szívesen adnak helyben is tanácsot, ötletet egy-egy tárgy elkészítéséhez.
A bejárat mellet faliújság, rajta környezetvédelemmel, múzeumi programokkal, biofarmokkal, kézműves találkozókkal kapcsolatos hírek, szóróanyagok. Lehet böngészni itt is és a polcra kihelyezett környezet- természetvédelmi kiadványok között is, ez utóbbiakat sokan csak „kölcsön” veszik, s olvasás után viszik is vissza a kis üzletbe.
Aki csak belép, mind visszajár. Ha nem is vesz semmit, még úgyis be-betér... a hangulatért, a kedves szóért. Eszmeisége, üzletpolitikája, kínálata, emberléptékűsége – mind fityiszt mutat a tömegáruk, tömegfogyasztók, tömegakciók, tömegüzletek világának.



További információk az üzletről: www.kenderkoc.hu,
[email protected],
Bp., VII. Erzsébet krt. 10.-12.