Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Spanyol csoda vagy import hülyeség?

Év: 
2004
Szám: 
Ősz
Szerző: 
Zoli

Nemrégiben Budapest forgalmasabb villamosmegállóiban, a körúton és a város számos pontján gyönyörû rozsdamentes hulladékgyûjtõk jelentek meg. Három felé osztott belsõ tér és három bedobónyílás, alattuk felirat: papír, mûanyag, vegyes; és hatalmas reklámfelület. Következésképpen ez egy szelektív gyûjtõ, hurrá már ilyenünk is van. Szép darab csak a gyûjtés szempontjából nem túl informatív, nem így a reklámfelület terén. Mindez a Spanyol Magyar Reklám Kft. nagy csodája, áramlik hazánkba az ostobaság.

Miért állítom ezt? Mert a minap tanúja voltam (és azóta többen is jeleztétek), hogy mindhárom edénybõl egyetlen kukába ürítik a hulladékot, majd az összes régóta ott álló közeli kuka tartalmát is ebbe öntik. Szóval össze, vegyesen, mindent, hogy mehessenek együtt az égetõbe. Elszomorító, akkor minek ez az új dizájn? Valahol annyi értelme van az egésznek, mintha fogyókúrázóként csak hurkazsírt ehetnék porcukorral, híznék tõle és hízlalnám a nagy ötletgazda pénztárcáját. Na azontúl, hogy a KFT gazdagodik rajta, az összes eddigi szelektív gyûjtés értelmét teszik tönkre. Több évre elkedvetlenítve az idáig szelektíven gyûjtõket.

Megkerestem õket, mégis miként gondolják mindezt? Mire Magyar Éva, a cég képviselõje rettenetes habogás után elmondta, hogy a kft. csak a reklámfelület eladásában érdekelt, és maximum a kukák rendszeres ürítésében, mert egy teli koszos kukán senki nem reklámoz szívesen. De mondom neki, értse már meg, hogy az összeöntés, a szelektív gyûjtés porig alázása és ellehetetlenítése. Háááát, lehet, jött a válasz, de mire kialakul a szelektív gyûjtés kulturája és kötelezõvé is teszik, akkora mi már megteremtettük a feltételeket, és majd úgy gyûjtünk, addig nem. Hát, ezek után döntse el mindenki maga, hogy ez a spanyol viasz újboli feltalálása vagy import dilettantizmus gátlástalan gazdagodási vággyal.