Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

EEB konferencia

Év: 
2004
Szám: 
Ősz
Szerző: 
Tömöri Balázs

Szeptember 20-án az EU fenntartható fejlõdésrõl szóló új stratégiája kapcsán szervezett konferenciát az Európai Környezetvédelmi Iroda.

Számos kiváló elõadó szép szavakkal emlékeztetett arra, hogy ez a fogalom lerágott csont lett, nekünk azonban tartalmat kell adni neki. A konferencia résztvevõi közül többen aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy pl. a biodiverzitás rohamos csökkenésének megállítása és a Kelet-Európába tervezett õrült autópályaépítés teljes ellentmondásban vannak: bizonnyal csak az egyik valósulhat meg és kétségeiket fejezték ki azzal kapcsolatban, hogy ez a biodiverzitás védelme lenne.

Margot Wallströmnek, az EU kommunikációért felelõs új biztosának is elmondták a környezetvédõk, hogy szerintük az EU fenntartható fejlõdési stratégiájából eddig nagyon kevés valósult meg és a stratégiában megfogalmazott célokat sem sikerült integrálni a környezetvédelmitõl eltérõ bizottságok munkájába.

Klaus Toepfer, az ENSZ Környezetvédelmi Programjának vezetõje rövid beszédében hangsúlyozta, hogy környezetvédelmi szempontból kulcsfontosságú, hogy az EU példát mutasson a fejlõdõ országoknak és az Egyesült Államoknak is a fenntartható fejlõdésrõl szóló stratégia integrálásából.