Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Merénylet a Zsámbéki-medence ellen

Év: 
2003
Szám: 
Tél
Szerző: 
Fehér Sándor

Gazdasági érdekek miatt ismét zöld területek kiirtására szövetkeztek, rontva ezzel az emberek egészségügy- és életkörülményeit, megpecsételve növények, állatok sorsát. Az üzlet alapja egy spekulációra épített állami földcsere.

Megállapodást írt alá Kenyeres Sándor, a Talentis programiroda, Magyar Bálint oktatási miniszter és Vizi E. Szilveszter a MTA elnöke egy húsz éves programról, melynek keretében épülne a szilícium völgynek nevezett egyetemi város 5000 hektáron. Az oktatási épületeken kívül kollégiumok, laborok, lovas klub, golfpálya, úthálózat kiépítése, közművesítés, csatornázás és egyéb üzleti létesítmények miatt irtanák ki ezt a nagy kiterjedésű zöld területet.

Ezért a földterületért, amelyből 4000 hektár állami tulajdonban van, az elmúlt években spekulációs céllal felvásárolt hasonló méretű természetvédelmi területeket adnának cserébe az államnak. A természetvédelmi területek megszerzése fontos állami feladat, de ennek érdekében nem szabad máshol feláldozni a növény- és állatvilágot. A maradék 1000 hektárból kb. 300 hektár van a Talentis programiroda kezében, a többi 700 hektárt a magántulajdonosoktól készülnek felvásárolni.

Reméljük, hogy az érintett vezetőknek nem érdeke, és ezért nem hagyják, hogy kijátsszák a jogszabályokat, mert a környezet- és természetvédelmi törvény alapján ez a vállalkozás nem jöhet létre.

A Zsámbéki-medence Pest megyében, a fővárostól észak-nyugatra a Gerecse, a Pilis és a Budai hegyek ellaposodó nyúlványai közt terül el. Hazánk egyik legszebb földrajzi fekvésű területe. Termékeny lapályos vidék, melyet erdős-sziklás hegyek tövében kisebb községek szegélyeznek. A környező hegyoldalakon, réteken változatos növényvilág található. A patakvölgyekben kiterjedt vizenyős rétek vannak. Gyakoribb állatfajok az őz, nyúl, pézsmapocok, ürge, hörcsög és a medence több védett és fokozottan védett madár élőhelye. Pl.: fülemüle, gólya, haris, fürj, sármányok, vízi csibék, parlagi-, réti-, törpe-, békászó sas, kerecsen sólyom, kígyászölyv, stb. Vonuláskor parti madarak is gazdagítják a térséget.

A beépítéssel a táplálkozó- és fészkelőhelyek megszűnnének, megpecsételve a sorsát 5000 hektár zöld területnek, melyek megint a lakosság egészségügyi- és életkörülményeit rontanák, néhány ember gazdasági érdekei miatt. A munkahelyteremtés fontos cél, de a fenntartható fejlődést figyelembe véve, ha szeretnénk gyermekeink és unokáink életét, jövőjét biztosítani, ne hagyjuk, hogy újabb zöld területeket, állat- és növényfajokat pusztítsanak el!

Kérjük a lakosságot, hogy tiltakozzanak a helyi önkormányzatoknál, amelyek a Zsámbéki-medencét övezik.
Ezek: Zsámbék, Tök, Páty, Biatorbágy, Bicske, Mány, Szomor, Herceghalom, Budajenő, Telki, Tinnye, Etyek, Csabdi.