Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Egy milliárd

Év: 
2003
Szám: 
Tavasz
Szerző: 
HuMuSz

"Illegális hulladéklerakók felszámolására 1 milliárd forint értékben ír ki pályázatot a KöM - jelentette ki Kóródi Mária, a szaktárca vezetője sajtótájékoztatón Budapesten. A miniszter elmondta a támogatást olyan mintaprogramok beindítására lehet igényelni, amelyek a szemétlerakók felszámolásán túl azok újraképződését is megakadályozzák. Kóródi Mária jelezte, hogy a Környezetvédelmi Alap Célelőirányzatból (KAC) finanszírozott tendert február végén hirdeti ki a minisztérium."

(MTI, 2003. január)

Több fórumon is üdvözöltük a hírt. A február vége már elmúlt, a KAC által finanszírozott tenderről még nem hallottunk, de a KAC fejlesztési alapok között tényleg szerepel a fenti cél. Persze összeg sehol nincs hozzárendelve, legfeljebb annyit tudni, hogy idén a KAC teljes támogatási összegének 5 (öt!) százalékát fogja hulladékos beruházásokra fordítani.

A KAC éves forrásai 12-15 milliárd körül lehetnek, amiből sokat már előre lekötöttek. Mennyi lesz az öt százalék? Hogy lesz abból 1 milliárd a lerakók felszámolására? Rengeteg ötletünk s tapasztalatunk van az illegális lerakókkal kapcsolatban, amit szívesen megosztanánk a tárca vezetésével, de eddig a sokadik telefon után sem kaptunk időpontot. Pedig végre együtt kellene ezt csinálni: az illetékes tárcák, az önkormányzati szövetségek, a köztisztasági szolgáltatók és a társadalmi szervezetek.

Mi a magunk részéről készen állunk.