Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Nyíregyházi gyűjtés

Év: 
2003
Szám: 
Ősz
Szerző: 
Csige Anikó

Az E-misszió Természet- és Környezetvédelmi Egyesület 2003. október 18-án lakossági veszélyeshulladék-gyűjtést rendezett Nyíregyházán, mely során összesen 3730 kg veszélyes hulladék gyűlt össze (az áprilisi gyűjtésen 1935 kg).

A begyűjtött mennyiségek típusonként:

Lejárt szavatosságú gyógyszer / 180 kg, Használt sütőolaj / 330 kg, Fáradt olaj /300 kg, Olajos flakon / 615 kg, Akkumulátorok / 1100 kg, Szárazelemek / 140 kg, Festékmaradék és göngyölegei / 615 kg, Növényvédőszeres hulladék / 350 kg, Fénycsövek / 25 kg, Elektronikai hulladék / 40 kg.

Az idén kb. másfélszer annyi gyógyszer, több mint négyszer annyi szárazelem, 300 kg-mal több akkumulátor, kétszer annyi sütőolaj, háromszor annyi festékes hulladék és ötször annyi fénycső gyűlt össze, mint tavasszal.

Körülbelül 220 nyíregyházi háztartásból hozták el a szelektíven gyűjtött veszélyes hulladékot (a kb. 40000-ből).

Az összegyűjtött lakossági veszélyes hulladékok sorsa a következő: a gyógyszerek, a festékes, hígítós és vegyszeres göngyölegek, az aeroszolos készítmények égetőbe kerülnek. A szárazelemeket és a fénycsöveket Aszódon rakják le. Az akkumulátorokat Szlovéniában hasznosítják újra. A használt sütőolajat és a fáradt olajat szintén újrahasznosítják.

Az elszállítást ezúttal is a Beregi Zöldvonal Kft. végezte, az ártalmatlanítás költségét pedig a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium támogatásából fedeztük. A begyűjtést az E-misszió Egyesület munkatársai, valamint aktivistáink végezték. Örömmel említjük meg, hogy ezen a gyűjtésen nagyon sok aktivistát sikerült bevonnunk (35-40 fő), akik között megtalálhatók a Tokaji Ferenc Gimnázium tanulói (Tokaj), nyíregyházi főiskolások, szakköröseink és segítőkész magánemberek.

Tavasszal ismét szervezünk majd gyűjtést. Addig a Beregi Zöldvonal Kft, valamint a Városüzemeltetési Kht. telephelyén adhat le a lakosság veszélyes hulladékot. Az ártalmatlanítás díját, természetesen, mindkét helyszínen ki kell fizetni, melynek díja kb. 15 és 300 Ft/kg közötti összeg típustól függően.

A Kht. tervezi 6 új hulladékudvar kialakítását, ahol vesznek át majd veszélyes hulladékot is a lakosságtól. De vajon mikor lesz ez valóság?