Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Szelektív gyûjtés Kistarcsán

Év: 
2002
Szám: 
Tél
Szerző: 
Privigyei Csaba

A gyûjtõudvar, központi elhelyezkedésébõl adódóan, remek lehetõséget kínál a lakosság számára, könnyen megközelíthetõ, megfelelõ információs táblákkal van ellátva, ráadásul -- mivel nem mûködik a környéken hulladékátvevõ vállalkozás -- nincs kitéve a "megélhetési újrahasznosítók" fosztogató tevékenységének sem.

Ketrec mögé vele!
Ketrec mögé vele!

Tulajdonképpen egyedi kialakítású konténerszigetrõl van szó, egy olyan zárható ketrecrõl, amelynek az oldalain bedobónyílásokat alakítottak ki. Ezek mögött helyezkednek el a vegyes papír, újságpapír, színesfém, konzervdoboz, színes és fehér öblösüveg tárolására szolgáló -- az esetleges fosztogatók és a különbözõ típusú hulladékokat vagy magát az udvart is játéknak, játszótérnek tekintõ gyerekek számára nehezen vagy egyáltalán nem hozzáférhetõ -- 1100 literes konténerek, a veszélyes hulladék (sütõzsiradék, szárazelem) gyûjtésére szolgáló edények, valamint a kemény mûanyag (jobbára PET-palack) és mûanyagfólia-gyûjtõ "big bag" zsákok.

A kartonpapír bizonyult az egyedüli problémás hulladéknak, mivel a szervezõk nem számítottak ilyen nagy mennyiségre. Azonban az idõközben Kistarcsára telepedett multinacionális áruházlánc áldásosnak éppen nem nevezhetõ jelenléte valósággal ontja a tartós fogyasztási cikkek, diszkont csomagolások, nagy tételben vásárlók után a kartonpapír hulladékot. Ennek elhelyezésével bizony gondok vannak, hiszen a helyszûke miatt a konténerek közé kell valahogy betuszkolni a sok hullámkartont, végsõ esetben pedig az udvar mellett tárolni. ?gy bizony az is elõfordul, hogy a gyûjtõudvar közvetlenül a szállítások elõtt már kissé rendezetlen képet mutat. Szerencsére ez sem veszi el az ott lakók kedvét, hiszen ott jártunkkor is legalább nyolcan-tízen jelentek meg és helyezték el hulladékaikat a megfelelõ konténerekben.

A lakosság egyébként meglehetõsen fegyelmezettnek mutatkozik, ezért viszonylag kevés idegen anyagot találtunk a konténerekben (azért a papírhulladék itt sem mentes egy-két Tetra Pak doboztól.), illetve említést érdemel a fehér öblösüveg-gyûjtõbõl elõásott, legalább 20 darab betétdíjas üveg! A szállítást végzõ cég (az RWE tatabányai alvállalata) évi két alkalommal szállítja el a veszélyes hulladékokat és nagyjából 10 naponta, 2 hetente (a telítõdés mértéke szerint) a többi hulladékfajtát. Egyébként a szállítás is nagyon egyszerûen és gördülékenyen bonyolódik: a teli konténereket és "big bag"-eket üres gyûjtõedényzetre cserélik ki.