Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Egyetemisták a környezetvédelemért

Hallgatói Szervezetek konferenciája
Év: 
2002
Szám: 
Tél
Szerző: 
Malatinszky Ákos

A GATE Zöld Klub 2002. november 22--24. között országos konferenciát rendezett a hazai egyetemeken és főiskolákon működő hallgatói zöld szerveződések számára a gödöllői egyetemváros kollégiumában. A találkozón mintegy száz fő vett részt, tizenöt felsőoktatási intézmény hallgatói.

 

 

A konferencia célja a hallgatói zöld szervezetek összefogása, a köztük fennálló kapcsolatok szorosabbra fűzése, és az újonnan alakult, vagy még kevésbé ismert szervezetek, öntevékeny csoportok, szakkollégiumok egymásnak történő bemutatása volt, hogy a hallgatók ismerjék egymás környezeti nevelési programjait, az együttműködés különböző formáit anyaintézményükkel, városukkal és a nagyobb társadalmi szervezetekkel, mindezek által is erősödjön szakmai elhivatottságuk. Világlátásuk, pozitív környezeti szemléletük, civil ismereteik, forrásszerzési és szervezetvezetési ismereteik bővítése érdekében a környezetvédő mozgalom "nagy öregjeit" kértük fel előadónak.

A fő programpontok a következők voltak: Hogyan kezdték a "nagyok"? (miként indítsunk el egy szervezetet); Hallgatói szervezetek környezeti nevelési programjai; Hogyan nyissunk az anyaintézmény felé? Pályázatírási képzés; Szekcióülések: Szervezetfejlesztés és Hogyan szervezzünk környezetvédelmi akciót?; Diavetítés (Gödöllő környékének élővilága); A civil szervezetek feladatai a johannesburgi konferencia tükrében; Oktatás a fenntartható életvitelre, a környezeti nevelés aktuális helyzete; Hogyan szervezzünk erdei iskolát?

A találkozón voltak szervezetbemutató kiállítások, mangalicazsíros biokenyér, betétes üveges ásványvíz és Pí-víz, pezsgő élet és a hasonló szerveződések közeledését elősegítő esti beszélgetések.

A program a KAC "g" kerete, az Oktatási Minisztérium, az Ökotárs Alapítvány és a Szent István Egyetem támogatásával valósulhatott meg.