Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasóinktól

Év: 
2002
Szám: 
Tavasz

Tisztelt KukaBúvár!

Az utóbbi két hónapban Göd és Dunakeszi térségében éjjelente és hétvégeken iszonyatos bűz terjeng órákon át. Eredete a helyi levelezőfórum adatai szerint a Samsung gödi üzeme. Tény, hogy szagok nem terjengtek a levegőben, csak amióta, mint a térség nagy "jótéteményese", megkezdte működését. Nyilvánvaló, hogy "elfelejtik" betartani a szabályos technológiát. Az önkormányzat először a füle botját sem mozdította, mert a polgármester nagy érdeme volt, hogy idetelepült a gyár, a helyi média pedig csak a választási kampányt nyomatta! Később megjelent a TV, de nappal(!) amikor nem szokott büdös lenni. Természetesen mindent rendben találtak, a Samsung tagad, a Polgármesteri Hivatal tovább vizsgálja az ügyet. Újabb gyanúsított a szemétbánya, amely már évek óta működik. Bűz viszont azóta van, mióta Samsungék megérkeztek.

Farkas Gizella

Kedves B. Barnabás!

Olvastam a cikketeket a Pepsirõl, az ügyben teljesen egyetértünk, tiltakozni kell, és jó lenne, ha a törvényi szabályozás büntetne minden "egyutas" palackozót. Ami a többi szemetet illeti, no meg azt, hogy hol vásároljunk, arra csak sajátos választ tudok adni. Én vegetáriánus vagyok, és Mazdaznan, így kissé nehezen boldogulok: zöldséget a piacon vásárlok, szezonban az Ökopiacon is, tejet a Garay piacon (házi tej, melyhez magammal viszem minden töltéshez a PET palackot), egyéb dolgokat bioboltokban. Azonban néhány terméket a TESCO-ban. Nincs jó véleményem a multikról, de a TESCO gazdaságos termékek jó minõségûek és árban verhetetlenek. Azért kényszerülök erre a "vegyes vásárlásra", mivel a sarki közértben sok mindent nem kapnék meg. Az lenne a jó, ha itt is lennének olyan jól felszerelt "Reformhaus" áruházak, mint az NSZK-ban, ahol a környezetbarát mosóportól kezdve az "ártalmatlan" író- és irodaszerekig mindenféle élelmiszer és ital megkapható. Üdvözlettel:

MISE Darko

Tisztelt Tájvédõk!

Talán Önök nem maradnak közömbösek az általam jelzett tájrombolás hírére. Tavaly véletlenül jártam a lázbérci tájvédelmi körzetben. Szeleczky Zita nekézsenyi sírját indultunk megnézni útban hazafelé Ózd irányából. Putnokon tértünk le Sajómercse, Borsodbóta, Uppony irányába. Utunk gyönyörű erdővel borított hegyes tájon keresztül vezetett, mely része a Lázbérci Tájvédelmi Körzetnek, és a Lázbérci víztározó vízgyûjtõ területének. Nos, Sajómercse határában, a felfelé kanyargó út mentén, az erdõ közepén bűzösen füstölgő hatalmas szemétlerakó tűnik az ember szemébe. Ez lehetséges? Vajon tudnak róla? Nyomban írtam egy emilt a Környezetvédelmi Főfelügyelőségnek és Illés Zoltán úrnak. Választ sehonnan nem kaptam, ami nem is baj, de remélem, intézkedtek. Azóta nem jártam arrafelé, mindazonáltal jelzem Önöknek is "felfedezésemet." Üdvözlettel:

Tartó Róbert

Sziasztok!

Lenne egy javaslatom, ami lehet, hogy utópia, de hát "merjünk nagyot álmodni". Nap, mint nap busszal járok az 5-ös úton. Felülnézetből, tél végén remekül látszanak az útszéli szeméthalmok. Már olyan méreteket öltött ez a jelenség, hogy egy civil szervezet nem tudja megoldani a problémát. Nagyon jó dolog a Tájsebészet, de ehhez kevés. Szóval én egy olyan pártot támogatnék, amelyik normatív támogatást adna az önkormányzatoknak, amit az köteles lenne az utak és környékük tisztán tartására fordítani. Amelyik ezt nem teszi meg, azt keményen büntetném. Belterületen pedig mindenki a saját portája előtt köteles rendet tartani, és a kihágás ebben az esetben is szankcionálható kéne, hogy legyen. Mindennek a forrása a termékdíj, a kommunális adó, esetleg a reklámadó lenne. Én megadóztatnék minden olyan céget, amelyik valamilyen terméket reklámoz. Sõt, a reklámokat meg is cenzúráznám. Az olyan termékeket, amelyek károsak az egészségre (chips, kóla, édesség) nem engedélyeznék reklámozni nyilvános helyen. TV-ben - egye fene - menjen, azt legfeljebb kikapcsolom, de az óriásplakátokat nem tudom kikapcsolni. Az meg külön felháborító, amikor a gyerekeknek készült, és az iskolákban terjesztett újságok vannak tele pokemonnal és társaival.

Gabi

Tisztelt Szerkesztõség!

Szomorúan tapasztaltam, hogy újságjuk az illegális madárcsempészettel kapcsolatban teret ad elszomorító rasszista felhangoknak. Nyilvánvaló, hogy sok (akár magyar, akár olasz) vadászt érhetnek joggal ehhez hasonló vádak, de semmiképpen sem engedhető meg, hogy általában a vadászokat, vagy az olaszokat ilyen jelzőkkel illesse bárki. Bár nem értek a joghoz, de megkockáztatom, hogy a megjelent szöveg közlése lapjukban ellentétes az alkotmánnyal. Továbbá azt gondolom, hogy abból, hogy emberek bűncselekményeket, illetve gaztetteket követtek el, senkinek sincs joga általános következtetéseket levonni olyan csoportokról, amelyhez tartoznak. Ezen az alapon akár a férfiakat szidalmazó hecckampányt is indíthatott volna lapjuk, hiszen az elkövetők feltehetően mind férfiak voltak. Üdvözlettel: