Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Szemétszobor és termopulóver

Sziget 2002
Év: 
2002
Szám: 
Ősz
Szerző: 
Nyírvána

"A szelektív hulladékgyûjtés sikeres országos bevezetéséhez elsõsorban a fiatal korosztályokat kell megnyerni" -- jelentette ki Kóródi Mária környezetvédelmi miniszter a Sziget-fesztiválon tartott sajtótájékoztatóján, hozzátéve, hogy "a Sziget-generáció értékrendjében már fontos szerepe van a környezetvédelemnek. Ezt a fesztivál látogatói között végzett közvéleménykutatás elõzetes adatai, és a szelektív hulladékgyûjtési akció sikere is bizonyítja". Munkatársunk csokorba szedte a bizonyítékokat.

 

  

MINDEN ÚJRAHASZNÁLHATÓ
Használjátok jövõre újra
a poharakat!

A szóban forgó kérdõív szerint a fiatalok háromnegyede "nagyon fontosnak" tartja a környezetvédelmet. Ehhez képest a Zöld Udvar meglehetõsen gyér forgalmat bonyolított le, inkább a környezetvédelem iránt amúgy is fogékony réteg keresett fel minket. (A forgalom- és érdeklõdésnövelés érdekében jövõre esetleg mobiltelefon-töltõállomást állíthatnánk fel, bungee-jumpingot vagy sörosztást vezethetnénk be.). Ettõl függetlenül a megjelent szervezetek egyöntetûen értelmes dolognak és nem elvesztegetett idõnek tartották a kinn töltött napokat.

A minisztérium kérdõíve szerint a fiatalok hetven százaléka szeretné, hogy a lakóhelyén is legyen szelektív hulladékgyûjtés, és akkor maga is szétválasztva gyûjtené a szemetet, azzal viszont csupán tíz százalékuk volt tisztában, hogy az elektronikai hulladék, a PC-szemét is különleges kezelést igényel. Erre is fel akarta hívni a figyelmet Kóródi Mária miniszter asszony, ezért az Informatikai és Hírközlési Minisztériummal közösen "PC-szemét szobor kiállítást" rendeztek a Szigeten. A kiállítási anyag beszerzése ügyében azonban nem kevés gond merülhetett fel, mivel a Sziget kezdete elõtt nagyjából kétnaponta hívogatták az IHM-bõl a HuMuSz-t, hogy ugyan segítsünk már nagyobb mennyiségû, leselejtezett elektroszemetet beszerezni. Mivel mi nem tudtuk hirtelen elõkaparni a szükséges adagot, meglehetõsen szegényes szobrocskák szomorkodtak a sátor elõtt.


Szigeti veszedelem

Az elõzetes információk alapján egyébként összesen 350 helyen 25.000 db 120 literes, különbözõ színû mûanyag zsákot helyeztek ki a szervezõk a "Válaszd külön magad!" akció keretében, abból a célból, hogy a szigetlakók külön választhassák a mûanyagot, az alumíniumot és az elemeket. Ezen kívül 500 db 1100 literes, 150 db 240 literes konténert állítottak fel, napi kétszeri ürítéssel. A takarítást a közel 300 fõs takarítóbrigád folyamatosan végezte, a különbözõ jellegû hulladékokat szelektíven gyûjtve. A rendezvény "keresztapja", a Pepsi is a szelektív gyûjtésben látta meg az évenkénti mocsokhalom mérséklésének lehetõségét, és a "tavalyi sikerek" hatására újfent megpróbálkoztak az eldobható mûanyagpalackok gyûjtésével. Szívet melengetõ volt ezzel kapcsolatban hallani kedvenc Barta Zsoltunk szavait: "Az idén várhatóan ismét százezernél is több mûanyagpalack gyûlik össze, amely az újrahasznosítást követõen, akár kétezer termopulóver gyártásához elegendõ alapanyagként szolgálhat a textilipar számára. A jövõ Magyarországon is a szelektív hulladékgyûjtésé. A fesztiválon szervezett hulladékgyûjtési programnak ezért is van nagy jelentõsége, hiszen éppen a környezeti tudatosság megteremtésében kiemelten fontos korosztályt, a fiatalokat szólíthatjuk meg vele". De hogy a sörivók se érezzék magukat kirekesztve a lelkes különhajigálásból, a magyar sörmulti is igyekezett motiválni a népet: meghatározott számú, félliteres, eldobható mûanyagpohár visszaszolgáltatóját dobozos sörrel jutalmazták! Ez aztán a környezetvédelem!!!!

A miniszter asszonytól azt is megtudtuk, hogy a fesztivál vendégei a hulladék felét szelektív gyûjtõedényekbe tették. A helyszíni tapasztalataink azonban ennek ezúttal is ellentmondanak. Aki nem volt rest körüljárkálni a szigeten szemrevételezni a szelektív gyûjtõ zsákokat, a szokásos jelenséget tapasztalhatta: a "Válaszd külön magad!" helyett a "Mindent bele!" dominanciáját. Az ételmaradékkal, szennyezett papírral, aludobozokkal, társított csomagolóanyagokkal és csikkhalommal dúsított mûanyaghulladék nem valószínû, hogy lelkesítene bármely feldolgozót.

A szelektív gyûjtõ kereteken egyébként az esetek 99%-ában a fekete (vegyes hulladék) mellett csupán a sárga (mûanyag) zsák lógott. Egyik, a Zöld Udvarba betérõ fiatal fel is hívta a figyelmünket arra, hogy hosszú órák óta tekereg egy alumíniumgyûjtõért és nem érti, hogy miért nem talál. Ezek után kihívásnak éreztük, hogy felfedezzünk egyet, e sorok írója rá is bukkant egy példányra az "embernemjárta" központi parkolóban. Állítólag valaki késõbb látott még kettõt.

A szigetlakókhoz képest még kevésbé strapálta magát a Fõkefe (FKF Rt). Bár az óbudai bejáró környékét õk is telepakolták szelektív gyûjtõ edényzettel, a Magyar Nemzet újságírójának szeme láttára, hajnali öt órakor szép sorjában be is borogatták azokat az Rt. narancssárga kukásautójába. Színes, fehér üveg, flakon és banánhéj -- úgy egybe, ahogy azt szeretett fõvárosunkban már régóta szokás.

Az összesen 1,05 milliárd forint befektetéssel megszervezett Sziget Fesztiválon több mint 350 ezer látogató fordult meg egy hét alatt. A területen csaknem 2500 köbméter szemetet gyûjtöttek össze, a többi ott maradt az erdõsebb részeken. A tojtojokból csurgó ürülék, az erdei utak mentén széthajigált intimbetétek, használt wc-papír halmok, pisitavak gusztusos keveréket alkotva szivárogtak el az esõvízzel együtt. A Fõkefe elõzetes tájékoztatása szerint tavaly egy kb. 1500 m3-es illegális lerakót felszámoltak, és a kb. 1,2 hektáros területet parkosították.