Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ház mûanyaghulladékból

Év: 
2002
Szám: 
Ősz
Szerző: 
rozoga

Egy telefonáló meglepõ információval szolgált: magabiztos hangon közölte, hogy megoldotta Magyarország teljes mûanyaghulladék elhelyezési problémáját, most dolgozta ki a mûanyaghulladék alapanyagból készülõ házépítés technikáját.

 

A mûanyag építõelem-modul rendszer elõnyei: könnyû, gyors, kézi összeszerelés, víztaszító és hõtartó-, hõszigetelõ képesség, tûzveszélymentesség, karbantartási igény mentesség, rágcsáló és penészedés mentesség.

Az alapanyag szelektív hulladékgyûjtésbõl származó mûanyagból iparilag elõállított, formába öntött vagy préselt idomszerkezet, minden oldalán illeszkedõ felületi kiképzésekkel. Összeépítés után kétkomponensû purán-habbal van kitöltve. Az alapanyag - kérdéseim alapján kiderült - alig 25% mûanyaghulladékot tartalmaz, a többi alkotórészt külön e célra kell legyártani. A hagyományos beton alapra a legohoz hasonlóan itt is szabvány építõelemekbõl (30x30x60 cm) építkezhetünk, ilyenek pl: alappillér, homlokzati fal-elem, beltéri fal-elem, sarok- és nyíláshatároló elem, ablak- és ajtóáthidaló elem, stb.

A falszerkezet összeépítése: a szerkezeti elemek méretpontossága, kapcsolódási rendszere, szintezési és függõzési követelmények mellett összeépítési követelményeket nem támaszt. Az elemek egymáshoz való rögzítését, a fal merevségét, szélnyomás elleni védettségét valamint hõszigetelését, az illeszkedõ hézagok tömítését a szerkezet elkészülte után az elemek kitöltésére alkalmazandó kétkomponensû purán-hab gondos betöltése, majd annak teljes megkötése biztosítja. Az épületbe bármilyen nyílászáró beépíthetõ. Az épületgépészet viszont csak falon kívül végezhetõ, amihez biztosítanak mindenféle tartó, rögzítõ és takaró elemet.

A feltaláló szerint a technológia elsõsorban nem a lakóházakra, hanem a következõ területeken ajánlott: mezõgazdaságban kisállattartó, fõként baromfinevelõ és tojóházak, élelmiszer-feldolgozó kisüzemek gyártó és tároló helyiségeinek kialakítására (tésztaüzem, szárítók), állatvédelmi, állatgondozó intézmények létesítményeihez, kereskedelmi, raktározási-tárolási igények kielégítésére, vízpartok, strandok, üdülõhelyek területén öltözõ, mellékhelyiségek kiépítésére.