Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Nemdohányzó vonatok a MÁV vonalain

Sikeres volt a HuMuSz kezdeményezése a nemdohányzók védelmében
Év: 
2002
Szám: 
Nyár
Szerző: 
BB

 


Szövetségünk 2001. novemberében beadvánnyal fordult az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálathoz és a Fogyasztóvédelmi Felügyelõséghez, mert megítélésünk szerint a MÁV súlyosan megsértette a nemdohányzók védelmérõl szóló törvényt és a fogyasztóvédelmi törvényt azzal a gyakorlattal, hogy hallgatólagosan eltûrte a dohányzást a vasúti személykocsik dohányzók és nemdohányzók által közösen használt helyiségeiben, így a peronokon, a fülkés rendszerû kocsik folyosóin, a kerékpárszállító kocsikban, stb. Továbbá beadvánnyal fordultunk a Miniszterelnöki Hivatalhoz is, kifogásolva, hogy a közlekedési tárca nem hajtotta végre a nemdohányzók védelmérõl szóló törvényben foglalt jogalkotási kötelezettségét a törvénynek a vasúti személyszállításban történõ alkalmazására.

Az ÁNTSZ konkrét intézkedést nem hozott, de felszólította a vasutat a részletes belsõ utasítások közzétételére és érvényesítésére. A Fogyasztóvédelmi Felügyelõség vizsgálatot indított, de hatáskör hiányában intézkedést nem hozott. A Miniszterelnöki Hivatal intézkedésre és a hiányzó jogszabály kidolgozására utasította a Közlekedési és Vízügyi Minisztériumot. A Közlekedési Minisztérium 2002. januárjában értesítést küldött a HuMuSz-nak, melyben egyértelmûen igazolta részünkre, hogy a MÁV üzletszabályzata a törvénynek megfelel, és az általunk kifogásolt helyiségekben a dohányzás elméletileg tilos. A MÁV Személyszállítási Szakigazgatóságától kapott levél pedig a jelenlegi helyzet leírása mellett (nemdohányzók a BZ motorvonatok és az IC vonatok egy kocsi kivételével) ígéretet tett a nemdohányzó rendszer bõvítésére, arra, hogy 2003. december 31-ig az összes távolsági vonatnál az IC-ken jelenleg is alkalmazott rendszer kerül bevezetésre.

Mivel az egyértelmû szabályozás ellenére a vasút részérõl a dohányzók és nemdohányzók által közösen használt helyiségek megjelölésére, az utazóközönség tájékoztatására intézkedés nem történt, a HuMuSz 2002. márciusában akciót indított "Segítsünk a MÁV-nak!" a nemdohányzók védelmérõl szóló törvény betartásában és 2 hónap alatt 2000 db nemdohányzó matricát ragasztottunk ki a Budapestrõl kiinduló személyszállító vonatok peronjain, közlekedõ folyosóin és a kerékpárszállító kocsikban.

Akciónk teljes sikert hozott. Hatására a MÁV lényegében megelõlegezte a 2004-re tervezett intézkedés jelentõs részét és 2002. június 2-tõl elrendelte a 100 km-en belüli elõvárosi és regionális forgalomban közlekedõ összes személyvonat nemdohányzóvá tételét. Így június 2-tõl kezdõdõen többek között a Budapestrõl kiinduló összes elõvárosi forgalomban közlekedõ személyvonat nemdohányzóvá vált és a kocsikat több tízezer matrica kiragasztásával egyértelmûen megjelölték. Mivel ezek a személyvonati kocsik a fent megjelölt távolságnál távolabbra is közlekednek, így a gyõri, tapolcai, füzesabonyi, stb. személyvonatok is nemdohányzóvá váltak. A korábbi dohányzó rendszer csak a távolsági gyors és sebesvonatokon maradt fenn, de a MÁV itt is csatlakozott kezdeményezésünkhöz és folytatja a közös helyiségek, folyosók, peronok nemdohányzó matricával történõ megjelölését. A helyi és regionális vonatok nemdohányzóvá tételét, a közös helyiségek nemdohányzó jellegét plakátokon is hirdetik és a pályaudvari hangosbeszélõk is rendszeres tájékoztatást adnak.