Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A gyerekek "zölden tartása"

Év: 
2002
Szám: 
Nyár
Szerző: 
Mátyás Mónika

Mire lehet használni egy környezetvédelmi vetélkedőt? Talán túl egyszerű is a válasz. Pedig csak akkor egyértelmű, ha nem gondoljuk tovább azokat a válaszokat, melyek először eszünkbe jutnak. Mert elég-e a gyerekek érdeklődését felkelteni, elég-e 1-2 éven keresztül "tanítani" s "számon kérni" ismereteiket a környezetvédelem problémáiról, és elég-e megmaradni a különböző iskolák tanulói környezetismereti tudásának összehasonlításánál. Esetleg többet is jelenthet egy környezetvédelmi vetélkedő?

 

A Csalán Környezet- és Természetvédő Egyesület 2000. tavaszán indította útjára néhány veszprémi általános iskola részvételével az "Ablak a Földre" vetélkedőt. Az elsődleges cél az volt, hogy az 5-6. osztályos gyerekek gyakorlati oktatásban is részt vegyenek illetve, hogy a nyerteseknek olyan ajándékot találjunk, amely illeszkedik a program szellemiségéhez. Így történt, hogy azóta is táborozni visszük a gyerkőcöket. Ráadásként nemcsak oktatni akartunk, hanem kapcsolatokat építeni velük, addig kísérni őket életük során, amíg csak lehet. Van új a Nap alatt?!

1. év

Az első évben hatvan gyerek oldotta meg az elméleti fordulókat, s jött el a veszprémi Kittenberger Kálmán Növény- és Vadasparkba, hogy aszfaltrajzversenyen, állatkertismeretben mérje össze tudását, s megcsodálja a többi csapat által készített szemétszörnyekből, zöldjárművekből, plakátokból készült kiállítást. A legjobb helyezést elért 25 lurkó egy hetet tölthetett velünk nyáron Vigándpetenden. Itt a szelektív gyűjtéstől a papírmerítésig, a kézműves foglalkozásoktól a túrázásokig sok izgalmas foglalkozáson vehettek részt.

2. év

2001. tavaszán - második alkalommal - hasonló keretek között zajlott le a vetélkedő. Annyiban újítottunk, hogy falusi iskolákból is vártunk jelentkezőket. A gyerekek már előre "leadták a drótot" a többieknek, hogy "ez egy igen jó buli", így a részvevők létszáma szinte megkétszereződött. A legjobbak - érdekes módon szinte kivétel nélkül a falusi iskolák tanulói - ismét ingyenes táborozást nyertek.

3. év

2001. őszén indult el a harmadik "Ablak a Földre", száznyolcvan 5-6. osztályos részvételével. Nemcsak a vetélkedő idejének meghosszabbítása volt újdonság, hanem idén végre gyakorlati oktatásokat is tartottunk. Egy játékos tanóra keretében a szelektív hulladékgyűjtés kérdéskörét jártuk körbe. A tábor mellett további díjakat is meghirdettünk: lovagolni, hegyet mászni, barlangászni visszük a táborról lemaradt, de azért jó eredményt elért diákokat.