Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Szennyezés Kibocsájtás és Átviteli Jegyzék

Az EMLA Egyesület adatbázisa
Év: 
2001
Szám: 
Nyár
Szerző: 
Sándor Csaba

 

http://prtr.emla.hu

A Szennyezés Kibocsátás és Átviteli Jegyzék (angol rövidítéssel PRTR) a potenciálisan ártalmas kémiai anyagok kibocsátásának és terjedésének tára, adatbázisa. Az adatbázis a kibocsátások mennyiségére, minõségére és a kibocsátás helyére vonatkozó adatokat tartalmaz. Ez a kibocsátók számára egy gyökeresen új adatszolgáltatási kötelezettséget jelent, melynek keretében nemcsak az adatok passzív hozzáférését kell biztosítaniuk, de külön kérelem nélkül tájékoztatni kell a lakosságot, ki kell állni a közösség elé és el kell számolni a szennyezõ tevékenységgel. Ez a szembesülés önmagában is elegendõ volt az Egyesült Államokban a jelentésre kötelezett kibocsátások 40%-os csökkenéséhez.

A PRTR adatok gyûjtése kiterjedhet a pontszerû (ipari üzemek) és diffúz (mezõgazdasági, forgalmi) szennyezõforrásokra is, összefoglalóan tartalmazza a levegõbe, vízbe, talajba történõ kibocsátásokat, valamint a keletkezõ hulladék további kezelésének és elhelyezésének módját.

A PRTR a kémiai anyagok kibocsátásának és terjedésének éves gyakoriságú felmérésén keresztül intézményessé teszi az érdeklõdõk, érdekeltek tájékoztatását, a szennyezés terjedésének vizsgálatát, a szennyezés idõbeli változásának elemzését. A jelentésre kötelezettek számára lehetõvé teszi az esetlegesen eddig fel nem ismert kibocsátások, anyagáramok feltárását, és ezáltal környezetbarát és költségtakarékos technológia bevezetését, és végsõ soron a szennyezés csökkentését. Ekként a PRTR a hatékony és hatásos környezeti politika elõmozdításának eszköze.

A honlapon részletes információ található a PRTR mibenlétérõl, az ezzel kapcsolatos nemzetközi kötelezettségeinkrõl, valamint elkészült az USA Környezetvédelmi Hivatalának két kisebb kémiaianyag-adatbázisának magyarítása, melyben jelenleg 129 kémiai anyag legfontosabb tulajdonságai találhatók.