Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Pelenkázók a weben

Év: 
2001
Szám: 
Nyár
Szerző: 
Szluka Judit

Legutóbbi számunkban foglalkoztunk a pelenkák okozta környezetvédelmi gondokról. Most a gyakorló mamák véleményeibõl közlünk egy csokrot (forrás: www.babanet.hu) .

Én egy babaruha bizományi-üzletben vettem textilpelenkát használtan 5 db-ot, darabját 40,- forintért. Ugyanott vettem 1 db újat is, 210,- forintért. Kimostam õket, és mosás után nem tudtam megkülönböztetni a hat darab pelenka közül, hogy melyik az az egy, amelyiket 210,- forintért vettem újonnan. Teljesen egyformák!

Anyukám is pártolja, hogy használjak textilpelust, mert Õ is azt mondja, nekünk sem volt soha semmi pirosság. Neki volt egy nagy ronda szürke mosófazeka, abban fõzte ki mindig a pelusokat.

Az Ágnes eldobható betétre rá van írva hogy 10-15 mosást bír ki. Arra számíts, hogy az elsõ mosásnál a felére összemegy. Én azonban sokkal tovább használom-mosom, mint 15 alkalom. Míg szét nem foszlik. Hasznos, mert így több pisit fel tud szívni a pelenka. A másik: a Novotex eldobható pelenkabetétet én félbe szoktam vágni, mert szerintem túl nagy, és a nagysága így pont megfelelõ (arról nem is beszélve, hogy így a menyiség a duplájára növekszik).

Annak, aki nem zárkózik el eleve a textilpelenkázástól, csak ajánlani tudom. Az elsõ fiamnál leszoktatás elõtt kezdtem csak, de a harmadik babánál most is textilezek. Elõször a hagyományos hajtogatóst használtam. Az tény, hogy ez a legolcsóbb változat. Késõbb áttértem a mosható nadrágpelenkára. Az eldobhatókból nekem mindig kifolyik a pisi. Oldalt valahogy, pedig sokszor nem is volt tele.

Azt írod, hogy soha nem lett piros a popsija a gyerekeknek. Ez szerinted a textilpelustól? Én eldobhatót használok, mert azt hallottam, hogy attól nem érzékeny a bõrük. Hát, mit mondjak, nem jött be. Most is éppen olyan a feneke, mint a páviáné. szegénykém, alig lehet hozzáérni, úgy fáj neki. Semmi nem használ rá. Azt hiszem, ki kéne próbálnunk a textilpelust!

A középsõ fiamnak már húsig maródott a bõre, mire egy doktornõ közölte, hogy az eldobható pelusoktól van egyre több ilyen, de nem mondta eddig, mert úgysem használ senki textilt manapság. Mit mondjak, már aznap textilpelenkáztam õt, és utána nem is volt gond. A harmadik fiam is pirosodik, ha néha eldobhatót adok rá, pl. ha több napra utazunk. Az amerikai gyermekgyógyászat folyóiratban megjelent, hogy az eldobhatós pelenkák megjelenése óta sokkal több a bõrprobléma a babáknál. De láttam olyat is, akinek a textilt nem bírta a bõre, bár úgy tudom, ez a ritkább. Ki kell próbálni.

Különben régen a középkorban Franciaországban csak kitették megszáradni a koszos pelusokat és úgy tették vissza a gyerekre mert azt tartották egészségesnek. Vajon azok a gyerköcök hogyan érezhették magukat?

Hallottam már olyan véleményt is, hogy a nadrágpelenka tele van vegyszerrel (ellenben a textilpelenkát lehet vegyszermentesen tisztítani), ill. hogy mivel a nadrágpelenka gyakorlatilag testhõmérsékleten tartja a kisfiúk heréit, esetleg meddõségi zavarokat okoz. Az indexen olvastam, hogy Amerikában most nõtt fel az elsõ Pampers-generáció, és 20 %-uk potenciazavarokkal küzd talán emiatt... Egyébként talán én vagyok az, aki mindkét pelust kipróbáltam, mert nappalra itthon textil, éjszakára meg ha elmegyünk vhová, akkor nadrágpelenka. Tavaly kint voltunk három hónapra az USA-ban, ott olcsóbb volt nadrágpelenkát venni, és elég macerás is lett volna mosni (nem volt mosógépünk), így nadrágpelenkát használtunk. Kényelmes is volt meg minden, de életemben annyi szemetet nem termelt még a gyerek...

Ja, és tegnap komolyan elmerengtem azon, hogy mi van ha a nadrágpelenka gondot okoz a herékkel kapcsolatosan... Viszont vagyok annyira kényelmes (és önzõ?), hogy éjszaka ne akarjak felkelni háromszor a gyereket tisztába tenni. Mit gondoltok? Vagy csak pánikolok? Szervusztok!

Nem propagálják, de az eldobhatót is cserélni kellene 3-4 óránként, mivel a vizelet akkor kezd el bomlani ammónia származékokra. Ezek különféle nem túl egészséges vegyületeket oldhatnak ki az eldobhatókból, bár a popsi száraz marad, de egy vegyszeres dunsztban van a gyerek. És ez bõrön át felszívódik.

Egyébként, lányok, ti mivel mossátok ki az anyatejes széklet nyomait a ruhákból-pelusból? Nekem olyan sárgára megfogja, hogy nem igazán jön ki.