Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az akkumulátoroktól a fogtömésig...

Év: 
2001
Szám: 
Nyár
Szerző: 
Rittenbacher Ödön

Az Életfa Környezetvédõ Szövetség (Heves Megye) mellett komoly szakértõi háttér működik, felölelve szinte minden szakterületet. Gyakran fordul hozzánk a megyei és az egri rendőrség hulladékkal, veszélyes hulladékkal kapcsolatos ügyekben. Az Egererdő Rt. (helyi erdőgazdaság) például megunta, hogy folyton a saját költségén kénytelen eltakarítani a szemetelők után a hulladékot, s ezért a jelentősebbnek tűnő ügyekben feljelentést tesz a rendőrségen ismeretlen tettes ellen. (Jelentősebb ügy: 1-2 m3-tõl felfelé.) A rendőrség sem szereti a lezáratlan ügyeket, mert rontják a statisztikát, így komolyan kezdenek foglalkozni a dologgal. A helyszíneket szakértőként bejárva általában kilencven százalék biztonsággal megbecsülhető az elkövető, mert mindig hagy maga mögött valami jelet. Egy képeslapot, egy befizetett csekket, stb. Az alábbiakban néhány érdekesebb esetről számolunk be.

 

Veszélyes hulladék az építési törmelék között

 

 

Mind a Hulladékgazdálkodási Törvény, mind a veszélyes hulladékokról szóló kormányrendelet tiltja a hulladék illegális elhelyezését. Adott esetben az erdõben borítottak le 2-3 m3 hulladékot, ami néhány kg veszélyes hulladékot (festékes, vegyszeres göngyölegek) is tartalmazott. Így ezt súlyosbító körülményként lehetett figyelembe venni. Az ügy még nem zárult le, de az ismeretlen tettes elleni nyomozás hamar "átment ismertbe", mert a kiborított hulladék alapján azonosítható volt az "ügyfél".

 

Lúgos akkumulátor illegális bontása

 

Egy semmilyen engedéllyel nem rendelkezõ, svarcban targoncát javító tag ellen a szomszédja tett feljelentést. A "mester" egyébként 3-4 rossz lúgos aksiból ügyesen összerakott egy jót, ami aztán mûködtette a targoncát. Itt a kadmium és a nikkel az igazán veszélyes anyag, ami az aksik elektródáit alkotja. Persze a kálilúg se citromlé!

Egyébként ahhoz képest, hogy feketén, engedély nélkül, totál adómentesen dolgozott a "mester", a helyszíni szakértõi szemle alatt egész jó kis rendet találtam. A lúgot hordókban gyûjtötte, a nehézfémtartalmú elektródákat egy fedett színben tárolta. A rendõröknél azzal védekezett, hogy csak a barátjának javított meg egy targoncát. Lehet, hogy igaz, lehet, hogy nem.. A 102/96-os Korm. rendeletet viszont több helyen megsértette, mert a veszélyes hulladék kezelése engedélyhez kötött, márpedig õ veszélyes hulladéknak minõsülõ rossz akkumulátorokat szedett szét.

Az ügy nyomozati szakaszban van. Nem tudom, mi lesz a vége, de azt azért magam is enyhítõ körülménynek tekintem, hogy nem folyatta el a lúgot és nem szórta szét a természetben az elektródákat. (Mindenesetre pechje volt a szomszéddal, és persze kérdés, hogy meddig õrizte volna a lúgot és a nehézfémtartalmú "masszát"?)

 

Nikkel-kadmium-massza a kommunális hulladéklerakón

 

Egy másik esetben kommunális hulladéklerakóra hívott ki a rendõrség, mert gyanús anyagra utaló bejelentést tettek. A helyszínen viszonylag könnyû volt megállapítani, hogy ez esetben is lúgos akkumulátorból származó nehézfémtartalmú - legalább fél teherautónyi - elektróda van leborítva.

Mivel ilyen aksikat - hosszú élettartamuk miatt - elsõsorban a posta, a hadsereg, a MÁV, a bányászok, (és néha a targoncások) használnak, a rendõrség viszonylag hamar elkapta az elkövetõket és súlyos pénzbüntetéssel sújtotta. Az ilyen szakértõi munkában egyébként igen nagy segítségemre van az, hogy fiatal koromban tervezõként az ipar legkülönbözõbb területein kaptam megbízást. Így a felhalmozott tapasztalatokat most is jól tudom hasznosítani.

 

Higany a köpõcsészébõl