Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 15 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Gyökeresen más (a) Karácsony

Év: 
2000
Szám: 
Tél

A tavalyi karácsonyi akciónk sikerérén felbuzdulva az idei ünnepekre is megrendeztük a Visszaváltható Karácsonyfa Akciót. Bérbe adtunk gyökeres fenyõfákat az ünnepekre, hogy ezek legalább életben maradjanak, és ne kelljen õket januárban kihajítani. A hatalmas érdeklõdés miatt az akció elõtt már inkább tartottunk botránytól, mint sikertõl, ugyanis a KöM közhasznú reklámkampányát nem egyeztette velünk.

Szerencsés túlélõk
Szerencsés túlélõk
 

"Gyökeresen természetesen" hirdette a félig a lakásban feldíszítve, félig havasan a Természetben álló gyökeres fenyõfát ábrázoló plakát, melyet a KöM közölt közhasznú reklámként több napilapban és TV-csatornán. A kampány szemléletében és szándékában dicsérendõ, csak a mi akciónk sikerét veszélyeztette azzal, hogy tovább növelte a gyökeres fenyõk iránti igényt. Aki a tavalyi akcióról hallott, látott, esetleg azon szerencsés 80 ember között volt, akiknek jutott ilyen fa, rögtön arra gondolt, hogy a reklámkampány a HuMuSz-akció reklámja. Sokan örömmel tudatták velünk, hogy látták a hirdetést különbözõ napilapokban, csak az akció helyének és idejének megjelölését hiányolták róla. Mi csak annyit mondhattunk, hogy lesz akció, bár a KöM nem támogatta pályázatunkat...

Többen konkrét akcióként értelmezték a plakátokat és a TV-reklámokat, és kertészeteken, "ártatlan" vágottfenyõ-árusokon követelték a visszaváltható cserepes fákat. Féltünk attól, hogy az akció botrányban fullad, hiszen 200 boldog fenyõfa-tulajdonosra és több száz hoppon maradt csalódott érdeklõdõre számítottunk. Jellemzõ, hogy egyes médiumok érdeklõdése már sokkal inkább a készülõ botrányra irányult, mint a környezetvédelmi programra.

Az akció végül rendben lezajlott. Mecénásunk is akadt, ezúton is köszönjük Neki, hogy további 160 fenyõfát sikerült beszerezni. A fák 2/3-át január 2-án visszaváltották, ezekbõl Bollók Ferenc barátunk Balatonkenesén egy kisebb fajta erdõt fog ültetni.

Jövõre is belefogunk, talán már a minisztériummal együtt...