Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A dohánycégek törvénysértéseiről

Év: 
2000
Szám: 
Tavasz

A nemdohányzók védelméről szóló 1999. évi XLII. törvény szerencsére nem éri be a dohányzóhelyek formális kijelölésének előírásával.

Arra is ügyel, hogy a kijelölt helyekről a dohánybűz ne áraszthasson el olyan helyeket, ahol nemdohányzók is tartózkodhatnak vagy akár csak áthaladhatnak. A lépcsőfordulókban, folyosókon kijelölt helyek ezért többnyire szabálytalanok. Az ÁNTSz ezt tényleg komolyan veszi, például az ELTE Szociológiai Intézetben az első bejelentésre hamar kijöttek, és a rosszul kijelölt helyek megszüntetését, a törvény maradéktalan betartatását rendelték el.

Világpolgár
Világpolgár

Az Intézet nem tett eleget a határozatnak, ellenvetése szerint "az épület alkalmatlan a törvénynek megfelelő helyek kijelölésére". Szerintem az efféle ellenérvek nem tényeket, hanem egy hibás értékrendet tükröznek. Alapértelmezésben dohánybűz van. "Ha majd több pénzt kapunk épületünk infrastruktúrájának fejlesztésére, talán kevésbé fogjuk megsérteni az Alkotmányt, amely ránk nem vonatkozik. Más dolog az Alkotmány, és más dolog, amit meg lehet valósítani belőle" - hallottam az Intézet igazgatója szájából. "Én nem fogok konfliktusokat fölvállalni".

Így az Intézet másodízben is bejelentetett az ÁNTSz-nek, amely immár bírság kiszabását is kilátásba helyezte, és azt a határozatot hozta, hogy vagy talál az Intézet megfelelő kijelölt helyet, vagy különben az egész épületben megtiltják a dohányzást. Ez szerintem nagyon jó hír, mert azt jelenti, hogy még egy nagyon rossz hozzáállású és értékrendű, mindmáig az oktatók(!!!) és hallgatók tantermekben való(!!!) dohányzása fölött is szemet hunyó intézményben is kikényszeríthető az alkotmányos elvek maradéktalan betartatása.

Az ÁNTSz egyébként nem adja ki a bejelentő nevét, és nem várja el, hogy a bejelentés előtt az ember az illető intézményen belül próbálja rendezni az ügyet. Nem kell, hogy a bejelentő közvetlenül érintett legyen az ügyben (tehát merő szolidaritásból is be lehet jelenteni intézményeket). Munkahelyi dohányzás ügyében is az ÁNTSz az illetékes: a munkavédelemről szóló törvény nemdohányzók védelméről szóló bekezdése érvényben maradt, sőt a szövegén szigorítottak és pontosítottak.

A dohánycégek "mentális környezet- szennyezéséről"