Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Aggódom a Fradiért

Év: 
2000
Szám: 
Tavasz
Szerző: 
silly

Na, nem a "patinás és professzionális" fociklubbért, amelynek hazai meccseire akár 3 ezer ember is kíváncsi, és amelyért politikusok garmadája érez nemzet- és sportmentő felelősséget. Azért sem kell aggódni érte, mert Pepó mégmindigminiszter is megdobta a klubot uszkve 36 misi természetvédelmi segéllyel, mert nyilván úgy érezte, hogy a pesti polgároknak, akik szeretik a zöldet, szép virágzó Népligetet kell varázsoltatni valami kiemelten közhasznú céggel, és erre hirtelen a legcélszerűbbnek látszott a Torgyán gazda fennhatósága alá tartozó a Ferencvárosi Torna Club. Pepó legalább azt kiköthette volna, hogy egy új horvát edző vásárlására nem lehet fordítani a lét.

Én Fradiért aggódom. Úgy járt szegény, mint a hatmilliárdodiknak született szarajevói kisfiú, akire egy napig figyelt a világ, aztán gyorsan elfelejtette a túlnépesedés problémájával együtt. A szegény öreg állatkerti rétisas, akit Torgyán fociklub- és egyéb elnök nagy ceremóniával zöld-fehérre mázolt, Fradinak keresztelt és örökbe fogadott, azóta feledésbe merült. Talán csak ápolója lök Neki naponta egy kis halat, és eredeti nevén szólongatva próbálja rávenni, hogy egyen már egy falást. Néha ellátogat hozzá néhány veterán focidrukker, aki még emlékezik arra, hogy valaha tényleg volt foci is. Torgyán keresztapa azóta felé se nézett, bár ezt Fradi, a rétisas nem nagyon bánja. Néha, ha álmában felsejlik benne a zajos örökbefogadási ceremónia, felborzolja tollait, eltotyog a ketrec legeldugottabb sarkába, és arra gondol, hogy jobb lett volna struccnak születni. Lehet, hogy a Fradi, a focicsapat se bánná, ha lelazulnának róla a politikusok, mert akkor a közönség is visszaszivárogna, sőt el lehetne kezdeni focizni.

Fradi (a rétisas!) dögöt eszik meg halat, ezt a biológia könyvekből tudjuk. Azt meg a napilapokból, hogy a dögökből takarmányt készítő ATEV vállattól is gurulnak a forintok a Fradihoz (a focicsapathoz), így látjuk, hogy a focisták is dögön élnek. Néhány napig azt is sejteni véltük, hogy a ciános halakat is az ATEV fogja takarmánnyá varázsolni, ezzel újra állami (FVM) pénzekhez juttatni a Fradit (a csapatot), de még szerencse, hogy az általunk nagyratartott Dorogi Hulladékégető önzetlenül, mintegy karitatíve felajánlotta az ingyenes megsemmisítést. De így meg tönkre fog menni a Fradi.