Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Pepó Pál tárcája

Év: 
1999
Szám: 
Nyár
Szerző: 
Grüne Punktum

Pepó Pál környezetvédelmi miniszter eddigi ténykedése már nemcsak a környezetvédelemnek okoz komoly károkat, de negatívan befolyásolja a kormány és az ország nemzetközi megítélését is. Ezt támasztják alá az egyre gyakoribb külföldi visszajelzések is. Miközben szervezeteink egyre több minisztériummal szoros együttmûködésben végzik tevékenységüket, Pepó Pállal minisztersége alatt súlyosan megromlott a kapcsolatunk. Ennek kizárólagos oka a miniszter úr, aki nincs tisztában a környezetvédõ mozgalom szerepével, a mozgalom hasznos tevékenységével, és nem utolsó sorban azzal sem, hogy a társadalmi szervezetek nélkül a kormány a környezeti problémákat megoldani nem tudja.

A minisztérium szétverése, mûködésképtelenné tétele: A koalíciós szerzõdés értelmében az FVM-nek átadott szakemberek távozása csak a kezdet volt. Az ezt követõ, a miniszter úr által végrehajtott késõbbi tisztogatás mára olyan mértékû, hogy annak eredményeként a minisztérium mûködésképtelenné vált. Megszûnt a Stratégiai Iroda és az EU Integrációs Fõosztály. Utóbbira éppen a brüsszeli tárgyalások, a környezetvédelmi átvilágítás ideje alatt kerített sort a miniszter úr. Ilyen körülmények között érthetõ, hogy súlyos lemaradás van a jogalkotásban és a Nemzeti Környezetvédelmi Program megvalósításában. Ugyanakkor tudjuk, hogy az EU csatlakozás feltételeihez tartozik, hogy a Jogharmonizációs Programban vállalt feladatokat maradéktalanul teljesítsük.

A szakemberek eltávolítása után a minisztériumba államigazgatási ismeretek és tapasztalat nélküli egyetemi oktatók és az üzleti élet képviselõi kerültek magas beosztásokba. Közülük eddig a miniszter úr személyi titkára, a korábbi KKA-t felügyelõ fõosztályvezetõ és két államtitkár volt az, aki nem tudta elviselni a tárcánál uralkodó állapotot és önként távozott. Gyakran megesik, hogy a miniszter úr indoklás nélkül egyik óráról a másikra levált vezetõket és helyükre sem szakmai, sem államigazgatási tapasztalattal nem rendelkezõ vezetõket nevez ki pályázat nélkül. Ez történt pl. a Hortobágyi Közhasznú Társaság vagy a Duna-Ipoly Nemzeti Park esetében is, amelynek élére egy 65 éves reaktivált nyugdííjast tartott a legalkalmasabbnak.

Pepó Pál vezetõi gyakorlattal sem rendelkezik. Ennek megfelelõen nincsenek tapasztalatai, de mint ahogyan ténykedése mutatja, sem szerzett ismeretei nincsenek a modern vezetési gyakorlatról. Ilyen és ehhez hasonló intézkedései közé tartozik az, hogy minden munkatársnak péntek délig írásos jelentést kell készítenie heti tevékenységérõl, vagy, hogy titkárságára két hétre elõre le kell adni a vidéki kiszállásokat. Ma is élõ gyakorlat, hogy minden szerzõdést tervezet formájában a miniszter ellenõriz, illetve engedélyez. Elképzelhetõ, hogy milyen hatékony munka várható egy ilyen kézi vezérlésû minisztériumban.

Miniszter urat politikailag súlytalannak és szakmailag gyengének tartjuk, aki ennek megfelelõen semmiféle konfliktust sem vállal. Lehetetlen vele érdemi vitát folytatni, mert vagy nem megy el azokra a rendezvényekre, amelyeken ilyen várható, vagy kellõ idõben távozik. Amióta elfoglalta bársonyszékét, még nem tartotta szükségesnek, hogy a szakterületével közvetlenül kapcsolatos kérdések ügyében egyeztetéseket folytasson az ÁPV Rt-vel, más tárcákkal stb.

Sajnálatos módon miniszter úr képtelen a kommunikációra is, a lényeget nem képes meghallani, viszont mindenrõl kialakult prekoncepciója van függetlenül attól, hogy az adott témához ért vagy sem. Minden kritikát azzal hárít el, hogy neki és csapatának több diplomája, több száz publikációja van, és képtelen megérteni, hogy a növénynemesítésben és az oktatásban szerzett tapasztalatai önmagában nem elegendõek a környezet- és természetvédelem irányításához, az államigazgatásban való eligazodáshoz.

Különösen aggasztónak tartjuk, hogy miniszter úr mindenkiben ellenséget lát és mindenkivel szemben bizalmatlan, ennek megfelelõen a minisztérium az általa teremtett rossz légkör miatt sem képes érdemi munkára.

Mindezek mellett külföldi tárgyalásai során gyakran súlyosan elvéti a viselkedési normákat és ezzel járatja le Magyarországot (az osztrák környezetvédelmi miniszter meglátogatása szabadidõruhában).

Mindezek miatt Pepó Pált alkalmatlannak tartjuk arra, hogy miniszter legyen! Reméljük, hogy a koalíció pártjai megtalálják a megfelelõ személyt e felelõs posztra, aki az EU integráció elõkészítõ szakaszában nagyobb felelõsségérzettel és alázattal közelít a környezetvédelem ügyéhez.