Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Meddig lesz Pepó miniszter?

Hajítógéppel a Föld Napján
Év: 
1999
Szám: 
Nyár
Szerző: 
Szilágyi László

Minden nap leírja valamelyik újság, hogy a Kancellária elkészítette jelentését a minisztériumok működésérõl, ami alapján a kormányfõ levonja a tanulságokat, és átalakítja a kormányt. Azt is minden nap cáfolják, hogy bármi baj lenne a környezetvédelmi miniszterrel, pedig egyetlen minisztert sem támadtak annyit, mint Pepó Pált, egyéves regnálása alatt. Még nagyhatalmú pártelnöke is elmarasztalta szakmai tevékenysége miatt. Nem ment el a parlamenti bizottság elé, amikor beidézték, magára haragította az EU tárgyalókat, káderpolitikája kimerül a komcsiűzésben, sorban mennek el a régi szakemberek a tárcától, a minisztérium szakmai minõsítése meglehetõsen rossz, társadalmi megítélése pedig egyenesen katasztrofális. Valahogy mindig azt hisszük, hogy csak jobb lehet. Mi kell még, hogy leváltsák?! Persze, mire a KukaBúvár megjelenik.

Aki bújt, aki nem, megyek!
Aki bújt, aki nem, megyek!

Szerkesztettünk egy hajítógépet, és eldobó csomagolásokkal hajigáltuk a Környezetvédelmi Minisztérium épületét. Páncéljaink és sisakjaink is szemétbõl készültek. Az összes TV-társaság híradójának elmondtuk, hogy a csomagolóipar így vette be az épületet, és hatékony lobbizással uralja a törvényalkotást és a döntéshozást. (Ez persze nem most kezdõdött, az elõzõ kormányok is felelõsek ezért!)

Demonstrációnk nagyon betalált, ezt már abból is sejteni lehetett, hogy a minisztérium képviselõi vártak minket. Pepó Pál Környezetvédelmi Miniszter írt egy levelet, amelyben kifejtette, hogy nem ért egyet a petíciónkkal (amit még persze nem volt alkalma olvasni), és "mivel hosszú ideje szakmai kapcsolatban vagyunk", kikéri magának, hogy a Föld Napján demonstrálunk.

A demonstráció közben Borbély államtitkár-helyettes azt mondta a mikrofonokba, hogy 8 napja postázta a HuMuSz-nak a hulladékgazdálkodási törvénytervezetet (ld. részletes elemzésünket a Kukapolitika mellékletben), és közben a mikrofonok alatt a kezünkbe csúsztatta azt... Kaptunk egy meghívást a következõ hét szerdájára a miniszterhez. Este a TV2-ben Borbély Úr "intelligens megmozdulásnak" titulálta akciónkat.

 

Látogatás Pepó Pálnál

 

A KöM-ben Pepó azonnal támadott. Személyesen is kikérte magának, hogy meggyaláztuk a Föld Napját, és követelte(!), hogy mondjuk meg, melyik politikai párt áll mögöttünk. Számon kérte, hogy a tavalyi Föld Napján hol és ki ellen tüntettünk. Provokatívan újra és újra feltette a kérdést. A "beszélgetés" harmadik percében majdnem felálltunk. Többször, többféle módon elmondtuk, hogy mióta HuMuSz a HuMuSz, igen sok miniszter, még több államtitkár volt, és mi mindegyik ellen ugyanígy léptünk fel, mert egyik sem értette, hogy mi is a hulladékprobléma gyökere valójában.

Azt mondta, hogy megkérdezett az épületben 70(?) független(?) embert (maradt még annyi?), hogy mit gondol a Föld napi demonstrációnkról, és mindenki kivétel nélkül nevetségesnek tartotta, és ha most lemennénk a Batthyányi térre és megkérdeznénk az embereket, akkor ugyanezt mondanák. Azt válaszoltuk, hogy valóban tanulságos lenne, ha lemennénk.

Aztán elmondatta mindhármunkkal, hogy mi a végzettségünk. Kicsit rögtön vissza is vett a mellénybõl, amikor meglátta az összetételt: egy közgazdász, egy jogász és egy szaktanár. Utána engem csak "tanár úrnak" szólított. Ismét elsorolta diplomáit, egyetemi rangjait, de valahogy nem estünk hasra tõle.

Nem maradt ki a zöldek minõsítése sem. Ugyanis többségük szakmailag alkalmatlan, politikailag manipulált, szervezetileg átláthatatlan, közpénzek elherdálására létrehozott és fenntartott szervezet. Ebben a véleményében nem tudtuk megingatni.

Borbély Úr most mást mondott, mint a TV-ben. Visszavonta az "intelligenst" és inkább a "football-huliganizmushoz" hasonlította a hajítógépes megmozdulást. Szerinte itt kéne dolgoznom a házban néhány hónapig, és "meg kellene komolyodnia egy kicsit, tanár úr". Még Che Guevarat emlegette többször, nem tudnám megmondani, hogy miért.

Közben Pepó többször félbe akarta szakítani államtitkár-helyettesének mondandóját. Kézbe vette a KukaBúvárt, és a hátlapot megnézte (látszott, hogy életében elõször látja a lapot). A függõágyas patópálos viccet (ld. elõzõ számunk) láthatóan megértette, és azonnal elkezdte lobogtatni. "Ez itt a maguk szakmai véleménye?!" Elmagyaráztuk többször, mindenféle módon, hogy mi a KukaBúvár és mi a feladata, de nem nagyon vette. Kértük, hogy ne ezt vegye egyedül mérvadónak, hanem a lap szakmai állásfoglalásait, de ez már láthatóan nem érdekelte.

Pepó Pál a beszélgetés folyamán lépten-nyomon szerepet tévesztett, egyetlen mondatot nem volt képes végighallgatni és az értelmét keresve megérteni, mert mindenrõl szilárd és megingathatatlan prekoncepciója volt. Sértõdékeny volt, hiú címeire és hatalmára. A látogatás megerõsített minket abban, hogy Pepó Pál sem szakmailag, sem emberileg nem képes ellátni hivatalát. Sem a kormányon belül, sem az EU felé nem tudja képviselni a környezet érdekeit, és a társadalom felé sem tudja artikulálni ennek fontosságát!

 

Pepó a zöldekrõl

 

Rögeszmeszerûen emlegeti az alábbiakat: "Úgy látom, hogy a szervezetek egy része szakmailag alkalmatlan vállalt feladatainak ellátására." Tudjuk, hogy van ilyen, de a társadalmi szervezetek önkéntesei számára nem lehet egyedüli mérce, hogy kinek hány diplomája, doktori fokozata van, milyen a citációs indexe, stb. Pepónak láthatólag semmi fogalmi nincs a civil társadalom céljáról, felépítésérõl, mûködésérõl.

"Súlyos problémának tartom, hogy követhetetlen a mozgalmak pénzfelhasználása." Most azon dolgozik, hogy egyáltalán ne legyen a társadalmi szervezeteknek pénzfelhasználása. Egyébként teljesen szétverte (hagyta szétverni) a viszonylag átlátható és demokratikus alapon mûködõ támogatási rendszert, ugyanúgy mint az egész KKA-t. Helyette lett a KAC (Környezetvédelmi Alap Célelõirányzat -- lefordíthatatlan szójáték), amely még annyira sem átlátható: nem tudni, ki fog pénzt osztani, mennyit és milyen elvek szerint.

"Naponta öt különféle zöld szervezet valódiságát firtató levél érkezik hozzám." Ebbõl kérésünkre egyet sem mutatott. "Ráadásul nagyon sok zöld szervezet nem csupán szakmai szempontból alkalmatlan, hanem közülük egyesek létüket politizálásra használják fel." Ebbõl a paranoiás ötletbõl nem enged. Fene tudja, ha valamelyik párt fel akarná használni a magunkfajtákat politikai célra, már azt hihetnénk, hogy valaki számít a véleményünkre vagy valaki komolynak ítéli meg társadalmi hátterünket. Politizálás az, ha szakmai véleményünknek az utcán vagyunk kénytelenek hangot adni? A parlament környezetvédelmi bizottságának elnöke pár éve még ugyanolyan "zöld" volt, mint mi, most meg egyetlen levelünkre sem hajlandó válaszolni?! Ki politizál, aki pártszempontok alapján ültet miniszteri székbe valakit vagy aki önkéntesként dolgozik a környezet jobbításáért?

 

Pepó és a HuMuSz

 

"Emlékezzünk vissza, mi is történt a közelmúltban a Föld napján? (.) pár ember a Hulladék Munkaszövetség képviseletében tüntetett a minisztérium ellen" (Mi a petíciónkban is leírtuk, hogy az eldobó csomagolóanyagok ellen demonstráltunk!). "Az a Humusz, amelyet anyagilag is támogatunk" (soha egy fillért nem ítélt meg még ez a tárca egyetlen társadalmi szervezetnek sem!), "és amelynek szerepe volt abban, hogy az EU-elveken alapuló hulladékos direktíva kialakításra kerüljön." (Szerettünk volna valami ilyesmiben szerepet vállalni, de még egy miniszter sem tartott igényt szolgálatainkra. Pepó a Föld Napja elõtt egy héttel még a nevünkrõl sem hallott.)

 

A zöld szervezetek és Pepó

 

"Pepó Pál miniszter sem szakmailag, sem emberileg, sem vezetõként nem alkalmas a Környezetvédelmi Minisztérium vezetésére" -- jelentette ki tizenhat környezet- és természetvédõ szervezet sajtótájékoztatón. Más szervezetek is aggodalommal tapasztalják, hogy a környezetvédelmi tárca megítélése napról napra romlik, s jelenlegi állapotában nem rendelkezik az EU-csatlakozás sikeréhez elengedhetetlen érdekérvényesítési képességekkel. Nincsenek hiteles információk a tárcától, hiányzik a társadalmi egyeztetés. A környezetvédelmi integráció sikere érdekében nemcsak a kormány környezetvédelmi politikáját és a szaktárcát, hanem a társadalmi befolyással rendelkezõ környezet- és természetvédelmi mozgalmakat is jelentõsen meg kellene erõsíteni.

 

KUKAPOLITIKA mellékletünkben még bõven esik szó a témáról!