Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

H Í R E K

Év: 
1999
Szám: 
Nyár
Szerző: 
Levente

Újra-telefonkönyv

121 budapesti általános iskola 215 tonna használt telefonkönyvet gyûjtött össze az idén, amivel több ezer fenyõfát mentettek meg, illetve 110 ezer köbméter víz és 490 ezer liter gázolaj felhasználását váltották ki. A tanintézetek mindezért két és fél millió Ft-ot kaptak. A gyûjtést szervezõ Magyar Telefonkönyvkiadó Társaság jövõre más megyékre is ki szeretné terjeszteni az akciót.

 

Átmeneti megoldás

 

A fõváros Dunakeszi II-n újabb, közel 500 ezer köbméter területû lerakóhelyet vásárol. Az átmeneti létesítmény Budapest égetésre nem kerülõ, egy év alatt keletkezõ hulladékát illetve az égetõmû salakját fogadja majd be egészen 2000 közepéig, amíg meg nem épül a pusztazámori lerakó. Az utóbbi egyébként 40-50 évig üzemel majd.

 

Épülõ új lerakó

 

Gyálon regionális hulladékgazdálkodási központ épül az A. S. A. Magyarország Kft. beruházásában. Az osztrák normáknak, melyek szigorúbbak a magyar elõírásoknál, megfelelõen kialakított hulladékdepónia kb. 40 évig hivatott 100-150 ezer lakos kommunális hulladékának ártalmatlanítására. A központ Budapest dél-keleti agglomerációjából fogadja a hulladékot, s a jelenleg kialakítás alatt levõ elsõ ütem az õsz folyamán kerül üzembehelyezésre.

 

Épülhet a lerakó

 

Vaskúton, egy Baja melletti településen kíván a Felsõ-Bácska Regionális Hulladéklerakó Önkormányzati Társulás, mely 32 települést fog össze, egy regionális lerakót létesíteni. A majdani létesítmény a tervek szerint mintegy 40 éven keresztül fogja 80.000 fõ kommunális hulladékát fogadni. Június elejére népszavazást írtak ki a következõ kérdéssel: "Egyetért-e Ön azzal, hogy Vaskút község külterületén egy korszerû, az Európai Unió elõírásainak megfelelõ szilárd hulladéklerakó épüljön a szakhatósági elõírások szigorú betartásával?". Grünfelder János, az ellenzõk vezetõje szerint a szövegezés félrevezetõ, mert egyértelmû elfogadásra ösztönöz. Szerinte egyébként a falu többsége ellenzi a lerakót. A 44%-os részvétel miatt azonban eredménytelenül zárult a szavazás, a voksok így is fele-fele arányban oszlottak meg a támogatók és az ellenzõk között. Matheisz János, polgármester tájékoztatása szerint a közeljövõben összeülõ képviselõtestület fog dönteni a telepítés ügyében, s nagy valószínûséggel támogatják azt.

 

Meddig él a kombidoboz?

 

Kiküldött tudósítónk jelenti, hogy a Tetra Pak kombinált csomagolásáról életútelemzés készült a veszprémi egyetemen. A tanulmányt 2005-ig titkosították, addig csak a Tetra Pak és a TVK engedélyével lehet betekintést nyerni a dokumentumokba. Annyit azonban elárultak, hogy a gyártás maga nagyobb környezetszennyezéssel jár, mint amit a dobozokból keletkezõ hulladék okoz. Ezért furcsállják, hogy a környezetvédõk az utóbbira helyezik a hangsúlyt. A HuMuSz szerint fontos és kezelendõ probléma az eldobó csomagolások ügye, s ez az a pont, ahol a fogyasztó képes beavatkozni úgy, hogy ha lehetõsége van, akkor a visszaváltható göngyöleget választja. Az ipari eredetû környezetszennyezés leküzdésével viszont nem egy társadalmi szervezetnek kell foglalkozni.

 

Tatabánya

 

Veszélyes hulladékot találtak a Tatai Környezetvédelmi Rt. telepén levõ salakdombban, ahol az engedély illetve a támogatás szerint rekultivációt végzett a cég. Az újsághírekkel ellentétben viszont az üzemcsarnok padlózatában nem találtak galvániszapot. Jelenleg az rt. tevékenységének környezetvédelmi felülvizsgálata folyik.

 

Föld Napja

 

A HuMuSz tiltakozását fejezte ki az eldobható csomagolóanyagok térhódítása illetve az ellen, hogy a Környezetvédelmi Minisztérium nem tesz semmit: mûanyagpalackokkal, kombi- és aludobozokkal dobálta meg a tárca portáját egy hajítógép segítségével. Majd petíciót nyújtottunk be a minisztert helyettesítõ államtitkárnak a jelen állapot tarthatatlanságáról. (Véleményünket az olvasók ismerhetik a korábbi Kukabúvárokból, így ezt nem részletezzük.)

 

Csökkent támogatás

A Környezetvédelmi Minisztérium drasztikusan, az eddigi 10%-ára csökkentette a mûanyag hulladék begyûjtési és feldolgozási támogatás összegét. Ezzel a döntéssel az összes érintett céget rendkívül nehéz helyzetbe hozta, mivel eddig is eléggé mostoha körülmények jellemezték a mûanyag hulladékokkal kapcsolatos újrahasznosítási kezdeményezéseket. A tinnyei Holofon például létszámcsökkentésre illetve a begyûjtés visszafogására kényszerül. Csak reménykedhetünk, hogy nem megy el végleg a vállalkozók kedve a feldolgozástól.

 

Begyûrûzés

 

Belgiumban néhány hete dioxint mutattak ki az állatok takarmányában. A külföldi botrány hatására hazánk Földmûvelésügyi Minisztériuma azonnali intézkedést foganatosított: felfüggesztette a Biofilter Kft. tevékenységét, mely az ország egyetlen használt sütõolaj és sütõzsiradék visszagyûjtésére és feldolgozására szakosodott cége. Ugyanis a kft. megfelelõ kezelés után állati takarmány adalékaként hasznosítja az olajat. Egy ilyen intézkedés -- környezeti szempontból káros következményeket elõre sejtetve -- veszélybe sodorja a kiépített hulladék visszagyûjtõ rendszer mûködését. Berényi Csabától, a cég területi igazgatójától megtudtuk, hogy a visszagyûjtésben csak az ügy több hónapos elhúzódása okozhat problémát, pár hétig a begyûjtéssel járó többletköltséget a cég állja.

 

Kihúnyt lelkesedés

 

A Perion Rt. véglegesen elállt attól, hogy hazánkban használtakkumulátor-feldolgozót építsen. Korábban megírtuk, hogy a monoki próbálkozást a borvidék védelmezõi hiúsították meg. A legutóbb kiszemelt borsodi régióban pedig az egyik önkormányzat, Szikszó vétózta meg a kezdeményezést. Kéri László, vezérigazgató elmondása szerint a cég továbbra is kizárólag akkumulátorok forgalmazásával és a használtak visszagyûjtésével foglalkozik.

 

Halálos döfés

 

Az ország egyetlen üveges tejet forgalmazó vállalkozását egészségügyi okokra hivatkozva bezáratta az ÁNTSZ. Deckner György és neje nyugdíjas vállalkozóként napi 240 liter pasztõrözetlen tejet palackozott az Úriban mûködõ kisüzemben és elmondásuk szerint nagy népszerûségnek örvendett ez a betétdíjas kivitel. Jelenleg azért elkeseredettek, mert feltehetõen csak az év végére tudják újra beindítani a termelést, s ráadásul még azt sem tudják, mibõl fedezzék a hivatal által rájuk rótt kötelezõ fejlesztések költségét.