Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az E-Misszió Természet- és Környezetvédelmi Egyesület hulladékgazdálkodási programjai

Év: 
1999
Szám: 
Nyár
Veszélyeshulladék gyûjtés
Veszélyeshulladék gyûjtés

 

Lakossági veszélyes hulladékgyûjtési akciók:

 

1995 októberében volt az elsõ lakossági veszélyes hulladék gyûjtés Nyíregyházán, s azóta évi 2-4 alkalommal szervezzük meg. A lakosság fogadtatása a kezdetektõl nagyon pozitív volt. Az eltelt 4 év során - elõbb az intenzív médiakampány, plakátok miatt - bekerült a köztudatba a rendezvény, a lakosok tudják, hogy rendszeresen számíthatnak ránk, várják az újabb veszélyes hulladék gyûjtést. E tevékenység mindenképp hiánypótló, nem csupán abból a szempontból, hogy a veszélyes anyagok nem kerülnek a kétes állapotú lerakókra, hanem abból a szempontból is, hogy tömegeket mozgat és - ami a legfontosabb - információval látja el a lakosságot. A legutóbbi gyûjtés eredménye 1999. május 8.-án : akkumulátor: 1 tonna, festékes hulladék: 25 kg, növényvédõszer: 60 kg, szárazelem: 120 kg, lejárt szavatosságú gyógyszer: 75 kg, használt sütõolaj: 120 kg, aeroszolos készítmények: 15 kg, fénycsõ: 10 kg. A hulladékok átvételét és ártalmatlanítását a Beregi Zöldvonal Bt. végezte.

 

Utcai akciók:

 

A Környezeti Tanácsadó Irodával közösen szervezett utcai rendezvények célja, hogy bemutassuk a háztartási szilárd hulladék különbözõ típusait, az azokkal kapcsolatos környezeti problémákat, különös tekintettel az egyszer használatos csomagolóanyagokra, azok megelõzési lehetõségeire, esetleges kiváltásukra. Törekszünk arra, hogy a problémát minél színesebb módon, minél kézzel foghatóbban közelítsük meg: hulladékból épített "tanösvény", szemétbõl felépített lakás, kiadványok, plakátok színesítik a rendezvényeket.

 

Iskolai elõadások:

 

Iskolai oktatásunkból sajnálatosan hiányoznak azok az ismeretek, amelyek alapvetõ információkat adnának át a tanulóknak a hulladékproblémáról s azok társadalmi vonatkozásairól. Ezért rendszeresen járunk elõadásokat tartani általános és középiskolákba. Ezekre az alternatív tanórákra meglehetõsen nagy igény mutatkozik mind Nyíregyházán, mind pedig a környéken. Kistérségi oktatóprogram: az Elsõ Nyírségi Fejlesztési Társasággal közösen, a nyíregyházi Városüzemeltetési KHT támogatásával 1999 tavaszán zajlott le ez a program. Nyíregyháza kistérségének (14 település, 18 általános iskola) alapfokú oktatási intézményeit láttuk el hulladékgazdálkodásról szóló oktatási anyagokkal, amelyekbõl a gyerekek felkészülhettek egy kétfordulós vetélkedõsorozatra. Az iskolai fordulókat követte egy települések közötti döntõ, amelyet az újfehértói Vasvári Pál Általános Iskola nyert meg. Ez a kezdeményezés is kedvezõ fogadtatásra talált a pedagógusok körében, és a gyerekek is nagyon élvezték. Amellett, hogy ez a rendezvénysorozat is sok-sok általános iskolást és pedagógust ért el, arra is jó volt, hogy a gyerekek a feladatok megoldása során szembesülhettek konkrét hulladékgazdálkodási és fogyasztóvédelmi problémákkal, alkalmazniuk kellett elméleti ismereteiket. Kiderült, hogy ez nem is olyan egyszerû dolog...

Veszélyeshulladék gyûjtés
A hulladékudvar átadásán

 

Kistérségi hulladékgazdálkodási koncepció kidolgozása:

 

Ez a folyamat mintegy másfél éve indult el, több társadalmi szervezet, a Városüzemeltetési KHT, a Felsõ-Tisza Vidéki Környezetvédelmi Felügyelõség, újabban pedig az Iparkamara bevonásával. A rendszeres egynapos találkozók során, valamint már meglévõ koncepciók tanulmányozásával egyesületünk vitaanyagot készített, amely alapjául szolgál a részletes koncepció kidolgozásának. A vitaanyagot már véleményezte Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata, számos vállalkozó. A továbbiakban a Felügyelõség és a KHT véleményét kérjük ki a koncepció tervezetével kapcsolatban.

 

Hulladékgazdálkodási Szimpózium:

 

1998 szeptemberében rendeztük elsõ ízben ezt a szakmai fórumot, ahol találkozhattak és véleményt cserélhettek a társadalmi, önkormányzati, vállalkozói, egészségügyi és környezetvédelmi oldal képviselõi. A tanácskozást a résztvevõk nagyon hasznosnak ítélték, így reményeink szerint 1999 õszén is meg tudjuk szervezni a szimpóziumot. "Hulladékhajó" a Tiszán: több általános iskolával, a mátészalkai TRIDEA Természetvédelmi Egyesülettel közösen elindított kezdeményezés, amelynek célja, hogy felhívjuk a figyelmet a Felsõ-Tisza vidékén is tarthatatlanná váló problémára, amelyet az eldobó csomagolóanyagok térhódítása okoz. (Ez a típusú hulladék különösen jellemzõ a Tisza parti településeken, amelyeket nyaranta elözönlenek a kirándulók és nyaralók, valamint az õket etetõ kisvállalkozók...) Az iskolák által gyûjtögetett hulladékokból építünk egy hajót, amely az úsztatás során még tovább gyarapszik a Tisza parti települések mentén. Úticél: Tokaj.

E-misszio Egyesület
4400. Nyíregyháza, Hõsök tere 9. II/235.
Tel./fax: 42/402-107, 423-818
[email protected]
http://www.extra.hu/e-misszio

Tóbiás a béka

A nyíregyházi E-misszió Egyesület új füzetkéje nagy ûrt pótol környezetvédelmi kiadványok terén. A hazai zöldmozgalom, bár számos, szakmai és esztétikai szempontból jól kialakított anyagot mutathat fel, többségük iskolás korosztályra is gondoltak: a hkifestõkönyvet - mely kedves, mesélõs formában dolgozza fel a hulladékos problémakört - óvodások és kisiskolások vehetik kézbe. Nem csak óvó néniknek és pedagógusoknak ajánljuk, de olyan csakádoknak is, ahol a kicsiket már óvódás kortól igyekeznek környezetvédelemre nevelni. A kiadvány ára: 200 forint.

Beszerzhetõ: postán az E-misszió Egyesületnél vagy személyesen a HuMuSz budapesti irodájában.