Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

New York hulladéka Afrikába készül?

További információk:
Év: 
1998
Szám: 
Tavasz

 

New York hulladéka Afrikába készül?

 

A dél-afrikai Environserv nevû cég New York háztartási hulladékát egy másik afrikai országba kívánja szállítani égetési céllal. Több dél-afrikai környezetvédõ szervezet tiltakozik a terv ellen, mert nem szeretnék, hogy az amerikaiak fenntarthatatlan fogyasztásuk következményeként jelentkezõ környezeti problémájukat Afrikába exportálják.

A hulladék-üzletben érdekelt dél-afrikai Enviroserv azzal a tervvel jelentkezett New York hulladékgondjainak megoldására kiírt pályázatára, hogy hulladékot egy eddig meg nem nevezett afrikai országba szállítanák, és ott hõerõmûben égetnék el város számára egyre több gondot jelentõ hulladékot.

A cég december 17-i sajtóközleményében olvastató, hogy "az Enviroserv több afrikai országgal tárgyal erõmûben történõ hulladékégetésrõl. Ezeknek az országoknak korlátozottak az energiaforrásaik, és a hulladékból történõ energiaelõállítás olcsó alternatívát biztosít. Az Enviroserv beadott egy tervet a New York háztartási hulladék pályázatra, hogy ezekhez az erõmûvekhez erõforrásokat nyerjen. Ha az afrikai országokkal zajló tárgyalások sikeresnek bizonyulnak, a new yorki pályázat megfelelõ nyersanyagokat biztosíthat. Az Enviroserv nem kívánja a hulladékot Dél-Afrikába szállítani".

A szintén dél-afrikai Environmental Justice Networking Forum környezetvédõ szervezet ellenzi a tervet, és szeretné megelõzni, hogy jelentõs környezeti és egészségügyi problémákat hárítsanak át afrikai lakosokra. Fõbb ellenérveik:

1. Ha a hulladék égetése biztonságos és nyereséges lenne, akkor azt New Yorkban végeznék

2. Ismeretlen és ellenõrizetlen eredetû hulladék égetése során mérgezõ anyagok juthatnak a levegõbe, a folyamat során nagyon veszélyes, rákkeltõ doixinok keletkeznek.

3. Az égetésbõl kikerülõ salak erõsen mérgezõ, s az országnak valahol máshol kell azt elégetnie.

4. Ez az ügylet egyértelmûen azt jelenti, hogy az Egyesült Államok fenntarthatatlan fogyasztási szokásainak rejtett költségeit a szegénység-sújtotta afrikai országokra kívánja hárítani.

A dél-afrikai környezetvédõ szervetek most összefogtak, mozgósítják a nemzetközi közvéleményt, hogy megakadályozzák az ügyletet.

Kenny Bruno (Greenpeace, USA) elmondta, hogy van egy bizottság, amely megvizsgál minden New York hulladékával foglalkozó céget. A bizottság céja, hogy megszüntessék a hulladéküzlethez kapcsolódó szervezett bûnözést. Bruno szerint nem nagyon valószínû, hogy az Enviroserv nyerni fog a pályázaton.

Az Enviroserv afrikai partnereket keres nemzetközi hulladékkereskedelmi tevékenységéhez. Bár úgy tûnik, new yorki esélyei csekélyek, továbbra is agresszíven nyomul a cég, hogy hasonló terveket vigyen keresztül. Allistair McLean, az Enviroserv vezetõje a "Repubikien" 1997. dec. 30-i számában elmondta, hogy cégük már dolgozik Namíbiában és Mozambikban, és éppen most terjesztik ki tevékenységüket Ghánára és Zimbabwére.

A dán kormány veszélyes-hulladék égtõ technológiát adott át Mozambiknak. Az Enviroservvel kötött szerzõdésben a dán kormány támogatja, hogy 250 tonna rovarirtószert égessenek el egy Maputo környéki cemengyárban. Torben Larsen, a mozambiki dán nagykövetség tisztviselõje szerint nincs garancia arra, hogy az általuk biztosított technológiát a jövõben nem használják más helyi vagy külföldi forrásból származó hulladék égetésére. Mindamellett, szögezte le, kétli, hogy Mozambik engedélyezné veszélyes hulladék importját, hiszen õk is aláírták a bázeli és a bamukoi egyezményt.

>Fidusz

Chris Albertyn, Environmental Justice Networking Forum, e-mail: [email protected]