Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Molibdén a szennyvízben

Év: 
1998
Szám: 
Tavasz
Szerző: 
Molnár Attila

Hajdúböszörmény is abban a szerencsés helyzetben van, hogy rendelkezik egy multival. Ez a GE Lighting (ex TUNGSRAM). A cég wolfram izzószálak gyártásával foglalkozik nálunk, munkát adva ezzel a városban 1200 embernek. A wolframszálat molibdén (Mo) huzalra tekerik ügyes kis gépek, majd ezt molibdén-szulfátot maratják ki. Az elfolyó levet ezután közcsatornába eresztik. Az elfolyó szennyvíz egyébként más toxikusabb nehézfémeket is tartalmaz (Cu, Cd), azonban ezek mennyisége meg sem közelíti a molibdénét.

 

 

 

Mivel a Mo elég speciális és ritka fém - például kibocsájtási határértéke sincs megállapítva, mivel csak úgy hipp-hopp nem kerül a szennyvízbe - ezért ejtsünk néhány szót a molibdénrõl. A Mo a természetben elég ritka, a 37. a földkéregbéli gyakoriságot tekintve, ez a TUNGSRAM alatt 35 helyet ugrott elõre. Fõ ásványa a molibdenit, a természetben 2 és 6 vegyértékkel fordul elõ. Ellentétben más fémekkel, a Mo mobilitása (felvehetõsége) pH növekedésével nõ. A Mo a pillangósoknál elõsegíti a Nitrogén megkötését. A növények és állatok számára eszenciális elem. Túlzott fogyasztása molibdenózishoz vezethet. Toxicitása az emberre nézve nem kutatott és ismert, de a vesében halmozódhat fel nagyobb mértékben.

Visszatérve a helyi ügyhöz, lakossági bejelentésre pontvizsgálatokat végeztettünk Varga Gáborral, a Fejérvíz Rt laborvezetõjével. Az eredmények megdöbbentõek voltak, és úgy gondoltuk szükséges további vizsgálatok végzése. A részletesebb vizsgálatok - amelyek kiterjedtek a szennyvíztelepre befolyó, onnan elfolyó szennyvízre, illetve a préselt iszapra - sem kecsegtettek semmi jóval, ezért szükségesnek láttuk, hogy konkrét javaslattal álljunk elõ (enélkül nem ér semmit az egész). A javaslatot Varga Gábor úr tárta elénk, amely nem más, mint a szennyvíziszap komposztálása egy speciális módszerrel, melynek során a Mo szerves komplexet képezve immobilizálódik. A kísérletek elkezdõdtek, a munkát a szennyvíztelep munkatársai végzik. A kísérletek sikeres kimenetele esetén a GE felajánlotta anyagi segítségét (rendes tõle - a szerk.)