Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Betétdíjas fémdoboz?

Betétdíjas fémdoboz?
Év: 
1998
Szám: 
Ősz

Visszaváltható termékek listája?

Többször követeltük már a fém italosdobozok teljes betiltását. A 0,33 literes dobozokból ugyanis - becsléseink szerint - egy átlagos magyar évente 80-90 darabot dob be a szeméttartóba. A környezetvédelmi tárca másfél éve visszautasította a HuMuSz javaslatát, de ma már az is felmerült, hogy a fémdobozokat a visszaváltható termékek közé sorolják.

A Népszava szerint a Környezetvédelmi Minisztérium (KöM) szakemberei fontolóra veszik, hogy a 0,33 literes alumínium italosdobozt besorolják-e a betétdíjas termékek körébe: a tárca ugyanis arra készül, hogy rövidesen kiegészíti a visszaváltható termékek listáját. Azonnal berohantunk a tárcához, de hamar kiderült, hogy semmiféle lista nem létezik, pedig mi magunk egész hosszút tudnánk írni, ha valaki megkérdezné a véleményünket...

Rábai Attila, a KöM közgazdasági szabályozási osztályának vezetõje szerint, a döntést alapos társadalmi és gazdasági hatástanulmánynak kell megelõznie (nem úgy mint a termékdíjak szabályozását - tesszük hozzá mi). Rábai szerint hasznos lenne a dobozok begyûjtése, mert másodnyersanyagként nagy a kereslet az alumíniumra.

A HuMuSz azonban a szelektív hulladékgyûjtés óhajánál is továbbmegy: dán példára hivatkozva a pléhdobozok teljes betiltását követeli. Megengedhetetlennek tartjuk az alumínium- és a fehérbádog dobozok piaci forgalmát. A sörös- és az üdítõsdobozok nemcsak a szeméthegyet gyarapítják, hanem elõállításuk is nagy nyersanyag- és energiapazarlással, továbbá súlyos környezetterheléssel jár. Egy pléhdoboz ára egyébként csaknem negyven forint, így jóval drágább, mint maga a termék.