Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A helyzet fokozódik

Tényleg, hol az a hulladéktörvény?
Év: 
1998
Szám: 
Nyár
Szerző: 
kalas

"Kritikus helyzet alakult ki, sürgsen cselekedni kell, hiszen a kommunális szeméttelepek hamarosan betelnek - jelentette ki Tarján Lászlóné a KTM államtitkára a tárca hullakezelési érint elképzeléseit ismertetve." A cikkben ezután a majdani szabályozás ban érvényesítend elvek felsorolása következik valamint hogy eme kritikus helyzetben a minisztérium felgyorsította a jogszabályelkészít tevékenységét. Az idézett újságcikk 1993. március idusáról való.

 A kanyar után lesz egy szemétlerakóhely az út mellett

Nos, a jóslat egyik fele bejött. A kritikus helyzet fokozódott: azóta tényleg betelt egy csomó szeméttelep és ha a környezetvédelmi-közegészségügyi elírásokat szigorúan vennénk, a maradék felét is be kell ene holnap zárni.

De talán összpontosítsunk most a KTM "meggyorsított jogszabályelkészít tevékenységére". Az ok: idközben államtitkárok jöttek, államtitkárok mennek - a parlament elé azonban a mai napig nem került hulladékgazdálkodási törvény. Elszánt nyilatkozatok persze azóta is voltak: tele a kirakat a tanácsosok, fosztályvezetk, államtitkárok hurráoptimista helyzetjelentéseivel. "Már készül, már képben vagyunk, már felmértük realitásainkat és a prioritásainkat. már-már összeállt az anyag stb". 1995-ben jelent meg a híradás a kész tervezetrl, 1996 végén viszont törvénytervezet újabb változatáról szólt a híradás. 1997-ben viszont visszaoldalogtunk a kályhához: új koncepció készült a törvény tartalmi követelményeirl. Eközben Baja miniszter sem tétlenkedett, amerre járt, megnyitott vagy felavatott valamit (Marcalitól Nyiregyházáig) mindig akadt egy-két biztató szava a csüggedteknek. A jogszabály már finisben van, mostmár EU-kompatíbilis, demostaztán Isten bizony társad almi vita, hamarosan tárcaközi egyeztetés stb. Igazán derék, de azért ne feledjük: közben a hónapok (miként a lerakók) csak teltek, csak teltek, csak teltek....

Pedig a KTM nemcsak a saját apparátusát gyorsította. Megbízott külsõ jogi szakértínek és háttérintézményének sokmilliót fizetett ki egy használható törvénytervezet reményében. Ami aztán csak nem akart összeállni.Holott nemcsak a magunkfajta prosztó zöld eknek hiányzott a szabályozás, de sürgették azt az önkormányzatok ill. az ipar képviseli is. Legvégül (országjelentésében) az EU bizottság is feddleg kérdezte meg: de tényleg, hol az a hulladéktörvény?

Tényleg, hol van? Azt nem tudni, viszont választás eltt -ennyi izélgetés után- taktikus valamit felmutatni. Így született a végs elhatározás: a hulladékgazdálkodásról szóló törvényszabályozási szempontjairól szóló 2068/1998. (III.25.) számú Kormány hatá rozat. Koncepció helyett választási púder. Ezt azért mondom, mert bár az 1. pont határozottan elrendeli a hulladékgazdálkodási törvény megalkotását, a határidnél -a szokásos konkrot dátum helyett- a következ szerepel: "Határidõ: a Kormány munkatervében meghatározottak szerint". A Kormány viszont már sokadik féléves jogalkotási tervében szerepelteti ezt a törvényt. És még se nincsen. Az hogy ki fog majd magyarázkodni, elre borítékolható - de hogy ki fog, kitl és mikor számon kérni így valamit? Újabb rejtély.

Itt végzdött volna a cikk június 16-án. Másnap azonban Szilvásy György államtitkár úr a sajtóban "készre jelentette" a hulladékgazdálkodási törvényt. No comment.