Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Szelektív gyűjtés a Kertészeti Egyetemen

Év: 
1997
Szám: 
Tél
Szerző: 
Kovács Krisztina & Doni

Idén szeptemberben a Kertészeti Egyetemen KEKiZÖLDEK néven környezetvédelmi klub alakult, avval a céllal, hogy szelektív papírgyûjtési programot indítsunk be az egyetemen. Sok tapasztalatot gyûjtöttünk az elmúlt három hónap folyamán, melyet szeretnénk megosztani mindazon lelkes és aktív zöldfülûvel, aki hasonló vállalkozáson töri fejét. Elöljáróban annyit: kemény meló, de megéri. Nekünk panaszra nincs okunk, mert a dolog egészen jól mûködik. Ha van kedvetek belevágni, íme néhány jó tanács, ami a szervezésnél még jól jöhet.

  • elõször is keressetek egy tanszéket, aki szívén viseli a környezetvédelem ügyét, az se baj, ha anyagilag is tudja támogatni az ügyet - nem könnyû összeegyeztetni a kettõt.
  • tartsatok rendszeresen gyûléseket, ahol megbeszélitek az aktuális teendõket.
  • küldjetek ki felmérést az összes tanszékre, hogy tájékozódjatok, körülbelül mennyi papírhulladék keletkezik náluk, és mennyire lennének hajlandóak együttmûködni Veletek. Nálunk 5O tanszék közül 1O válaszolt, de ennél már lényegesen több helyen van kint gyûjtõdobozunk. A tanárok meglepõen aktívak és segítõkészek nálunk.
  • keressetek embereket, akik hajlandóak szabadidejük jó részét környezetvédelemre szánni, és elég kitartóak is (a jelentekezõk 2O%á-ra bizton szamíthattok, de meló esetén sokan felszívodnak).
  • beszéljetek a gondnokkal. § állítólag a fekete bárány, bármilyen hallgatói kezdeményezésrõl is van szó. A helyzet lényegesen jobb nálunk, mint amilyen az ELTE-seknél lehet, de így is küzdünk Vele eleget.
  • a papír elszállítására szállítócéget kell keresni, címeket az Ökoszban bõségesen találhattoki. Megállapodás elõtt tájékozódjatok alaposan az elszállítás feltételeirõl (bérbe, vagy ingyen biztosítanak konténert, konténer mérete, zárható-e, fizetnek-e a papírért, vegyesen vagy válogatva kell gyûjteni). Tõlünk a Duparec kft., a Dunapack Rt. leányvállalata viszi el az összegyûjtött papírt. Kaptunk 6 db zárható, fedeles, 1 m3-es konténert - fedél akkor fontos, ha szabadban tudjátok csak elhelyezni õket. Esõ, hó ... csökkent értelmû emberek ellen is jól véd (az elsõ héten történt, hogy fél zsák megrágott zsömlét találtunk a 20 cm-es "CSAK PAPÍRHULLADÉK" feliratú konténer egyikében.
  • már az elején kezdjetek el papírdobozok után kutatni. Ezek funkcionálnak majd gyûjtõként, úgy a tanszékeken, mint a nyilvános helyeken. A legelsõ, kisérleti darabokat könyvtárba, fénymásolóhoz, faliújsághoz érdemes tenni, jól körbeplakátozva, nyilakkal. Legyen feltüntetve a konténerek lelõhelye; röviden magyarázzátok el miért van szükség a papír külõngyûjtésére.
  • Próbáljatok igényes gyûjtõdobozokat csinálni, mert a tanszékek adnak erre, nem beszélve a gondnokról. Mindenképpen legyen rajtuk jól láthatóan, hogy milyen célt szolgálnak, különben a takarítónéni lecsap rájuk és elviszi (nálunk ivalószínûleg ezért tûnt el 4 doboz).
  • egyetemen lehetõleg félév elején vágjatok bele a buliba, mert számolni kell avval, hogy vizsgaidõszakban megáll az élet, akkor már késõ elõszedni a tagokat.

És mi az eredmény? Az elsõ három hét alatt 564 kg papírt gyûjtöttünk. Mi nagyon büszkék vagyunk rá (mi is Rátok! - Kukabúvár). Ehhez azonban tudni kell, hogy még mindig tele van a vegyes konténer papírral. Talán tudunk még fejlõdni...
"Röviden" ennyi a KEKiZÖLDEK hulladékos sikersztorija. Ha bárkit, bármilyen további információ érdekel e-mailen keresztül elérhetõek vagyunk.