Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

SZELEKTÍV HULLADÉKGYŰJTÉS AZ ELTÉ-N!

SZELEKTÍV HULLADÉKGYŰJTÉS AZ ELTÉ-N!
Év: 
1997
Szám: 
Nyár
Szerző: 
Mese

 

(Az ETK Zöld Utánpótlás Munkacsoportjának próbálkozásai)

 

Elhatároztuk, hogy megszervezzük egyetemünkön a szelektív hulladékgyûjtést. Mikor is? Ha jól emlékszem még 1996 szeptemberében. Azóta még mindig (már?) az elõkészítõ munkálatoknál tartunk. Pedig olyan egyszerûnek tûnt: kérünk engedélyt a Gondnokságtól; keresünk egy céget, amely elvállalja a szemetesek elhelyezését és a hulladék elszállítását; az egyetemistákat pedig majd mi "felkészítjük". Novemberben - szerintünk - már el is kezdõdhetett volna a gyûjtés, de csak húzódott, húzódott a dolog, míg végül kudarcba fulladt. És ez nem a pénzen múlott. Hanem embereken.

-- Minden évben eljövünk ide, hogy üvegeket gyûjtsünk a házi borunkhoz...
-- Minden évben eljövünk ide, hogy üvegeket gyûjtsünk a házi borunkhoz...

Ezek után egy ideig tanácstalanul és szomorúan bámultunk egymásra:Ennyi volt? Befejeztük? Tényleg nem tudtuk megcsinálni? Tényleg nem lehet megcsinálni? Biztos ez?

Így hát márciusban újra belefogtunk. Megint lefutottuk a szükséges köröket, ezúttal kicsit gyorsabban, kicsit rutinosabban. Sokat tanultunk ám! Például, hogy a szó elszáll, az írás marad; hogy nem feltétlenül kell mindenkivel barátságosan mosolyogva tárgyalni, mert esetleg nem vesznek komolyan; hogy nem szabad elhinni, ha azt mondják "Majd visszahívjuk!", hanem nekünk kell kitartóan telefonon és személyesen zaklatni a kiszemelt áldozatot, ha el akarunk érni valamit. Tehát felvettük a kapcsolatot a Gondnok Úrral és egy hulladékkezelõ kft-vel (Concord Invest Kft.), és kidolgoztuk a tervet:

1. Mûanyagot és papírt fogunk gyûjteni. A kft 2 nagy szemétgyûjtõt biztosít számunkra. Ezek telítettségét a munkacsoport ellenõrzi és nekünk kell értesíteni a kft-t, ha jöhetnek elszállítani a hulladékot. A PET-palackokat külön kell gyûjteni, mert ezeket más cég dolgozza fel, mint a többi mûanyagot. A mûanyagokat tisztán kell a gyûjtõkbe dobni, különben nem veszik át a hulladékfeldolgozók. A szemeteseken feltüntetjük, hogy mi kerülhet bele és mi nem. A gyûjtéssel kapcsolatos hasznos tudnivalókról plakátokon és szórólapokon tájékoztatjuk az egyetemi polgárokat.

2. A tanszékekrõl 2 havonta elszállíttatjuk az összegyûjtött, felesleges újságokat, katalógusokat. (Egyszer már szerveztünk egy ilyen gyûjtést; az érintett tanszékek többsége nagyon segítõkész volt.)

3. Az irodák asztalaira egy-egy A/4 méretû (ilyen célra készült) papírgyûjtõ kartondobozt helyezünk. (Darabja 280 Ft! Brrr! De talán ezzel a kényelmes megoldással könnyebben elérhetjük, hogy õk is gyûjtsék a papírt.)

Szép terv, igaz? Az említett kft már több iskolából is elszállítja a papírt. Most a vegyes papír kg-jáért 4-5 Ft-ot fizetnek, a hullámpapírért pedig 3-3.50 Ft-ot, de ezek az árak igencsak ingadoznak. A papírt átvevõk diktálnak. A mûanyagért a kft nem tud fizetni, mert õk is annyira minimális összeget kapnak érte, hogy nem érné meg nekik.

Jelenleg ott tartunk, hogy az egész szervezéshez szükséges pénzt pályázatok útján próbáljuk megszerezni. Ha kapunk rá pénzt, és semmi szörnyûség nem jön közbe (ugye, nem jön?) , akkor 1997 õszétõl elkezdõdhet a szelektív hulladékgyûjtés az ELTÉ-n (kop-kop-kop, bal kézzel alulról felfelé háromszor) . Szurkoljatok!